Dôvera koho ku komu?

Svetové médiá v nedeľu špekulovali, či bolo to náhle zrušenie summitu Európskej únie dobrou alebo zlou správou. Ak zlou, znamenalo by to, že ministri financií sa nedokážu zhodnúť na postoji k poslednému gréckemu návrhu. Alebo dokonca, že sa schyľuje k jeho odmietnutiu.

12.07.2015 22:00
Alexis Tsipras Foto: ,
Grécky premiér Alexis Tsipras prichádza na rokovanie lídrov krajín eurozóny.
debata (9)

Na druhej strane, v takýchto prípadoch sa obyčajne zvolávajú mimoriadne krízové summity lídrov únie, takže… zrušenie summitu bolo vlastne dobrou správou?

Dnes sú takéto špekulácie najskôr už len ozvenou nenávratnej minulosti. Ilustrujú však stav, do akého veci v Európe dospeli.

Pred dvoma týždňami poslala grécka vláda veriteľom návrh opatrení, ktorými sa priblížila k návrhom Trojky natoľko, až jej doma začal hroziť rozkol vo vlastných radoch. Veritelia poslali zoznam naspäť do Atén preškrtaný ako diktát nepolepšiteľného päťkára. Odpoveďou bolo referendum, ktoré dalo Alexisovi Tsiprasovi mandát pokračovať v rozhovoroch bez toho, aby sa musel ďalej podriaďovať požiadavkám úsporných opatrení a škrtov.

Napriek tomu prišla Tsiprasova vláda koncom minulého týždňa so zoznamom ďalších ústupkov vrátane ďalších zmien penzijného a daňového systému a pokračujúcej privatizácie. Tento zoznam dokonca pretlačila cez domáci parlament aj za cenu začínajúcej sa otvorenej vzbury vo vládnej Syrize, ktorá môže viesť až k zmenám v gréckej vláde. Výsledok? Nekonečné rokovania ministrov financií eurozóny a okrem nich už iba špekulácie, špekulácie, špekulácie.

Od financmajstrov eurozóny sme počas víkendu počúvali náreky o tom, ako hlboko bola ‚narušená dôvera‘.
Peter Javůrek, komentátor

Môže nás udivovať jemne surrealistická politika Alexisa Tsiprasa, ktorý si dá v nedeľu referendom potvrdiť svoj odpor proti politike úsporných opatrení, len aby si vzápätí v piatok dal parlamentom potvrdiť návrhy idúce presne proti tomu, o čom bolo všeľudové hlasovanie. Nech je to však tak alebo onak, výsledkom je skôr obraz kapitulácie Syrizy voči požiadavkám veriteľov, než čokoľvek iné.

Zdá sa však, že niektorých ministrov financií a ich politických šéfov v domácich vládach zaujíma práve to „čokoľvek iné“. Tsiprasove návrhy už akoby neboli zaujímavé. Zaujímavá už nie je dokonca ani analýza udržateľnosti gréckeho dlhu z dielne jedného z veriteľov, Medzinárodného menového fondu. Podľa analýzy je nevyhnutné rátať s reštruktura­lizáciou gréckych dlhov, čo je, mimochodom, presne to, o čom chce grécka vláda začať s eurozónou seriózne rokovať ihneď po schválení tretej vlny pomoci.

Namiesto toho sme však od financmajstrov eurozóny počas víkendu počúvali náreky o tom, ako hlboko bola „narušená dôvera“. Rozumej dôvera voči gréckej vláde. Dôvera koho? No napríklad Fínov, ktorí už vraj nemajú ani mandát rokovať o ničom inom, len o vyhodení Grécka z eurozóny. Alebo nášho ministra, ktorý sa hrá v Európe na fiškálneho überjastraba len dva mesiace nato, ako jeho vláda doma bez mihnutia oka prevzala dlhy stavebnej megafirmy, ktorá poslala do problémov iks živnostníkov a malých firiem.

Alebo od Wolfganga Schäubleho, ktorý má svoje miesto v dejinách EÚ isté. A momentálne je len krôčik od toho, aby bol v nich označený za hrobára projektu spoločnej meny.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #eurozóna #summit EÚ