Srebrenica

Masaker v Srebrenici sa stal najhroznejším masovým vraždením v Európe od skončenia druhej svetovej vojny. Tragédiu z júla 1995 ešte symbolicky umocňuje to, že sa odohrala krátko po tom, čo svet oslávil 50. výročie konca najväčšieho konfliktu v dejinách ľudstva.

13.07.2015 08:00
Srebrenica, pietna akcia Foto: ,
Žena narieka nad otvoreným hrobom svojho manžela, ktorého pochovali v sobotu počas pietnej akcie.
debata (18)

Nacisti dokázali zabiť v plynových komorách v koncentráku v Osvienčime niekedy až 6-tisíc ľudí denne. Bosnianski Srbi zastrelili počas necelých troch dní vyše 8-tisíc Moslimov. Keby ich zajali viac, počet obetí by bol ešte väčší, pretože s nijakým mužom, vrátane neplnoletých, nemali zľutovanie. Srebrenica bola porovnateľná s osvienčimským peklom.

Čím dlhšie každá vojna trvá a o čo viac zabitých prinesie, o to zdĺhavejšie a ťažšie sa hľadá cesta k zmiereniu. Ešte sa to násobí, keď hlavní vinníci dlho unikajú pred spravodlivosťou alebo sa jej dokonca vyhnú.

Kamene hádzané na srbského premiéra Aleksandra Vučiča, ktorý si prišiel uctiť obete do Srebrenice, boli dôkaz, že jazvy sa nezahojili. Nezaslúžil si, aby na neho útočili – veď prišiel prejaviť ľútosť. Na druhej strane je smutné, že neprejavil absolútnu dávku ľudskosti – namiesto označenia ohavný zločin mal použiť výraz genocída, čo potrebujú počuť Moslimovia.

Vojna v Bosne trvala bezmála štyri roky. Medzi hrôzami vyčnieva najviac so Srebrenicou obliehanie Sarajeva s ďalšími tisícami mŕtvych. Osem rokov pred vypuknutím vojny si svet zapamätal túto metropolu ako dejisko hlavného športového sviatku – zimnej olympiády. Neskôr ako mesto, ktoré bolo obliehané dlhšie ako Leningrad.

História sa, žiaľ, opakuje. Na východe Ukrajiny. Znovu v Európe. Počet zabitých sa po niekoľkých mesiacoch pomaly približuje k trojdňovému peklu v Srebrenici. S nejasnou dĺžkou trvania konfliktu a možno s balkánskou cestou k zmiereniu.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Srebrenica #masové vraždy