Čakanie na pravdu

Presne pred rokom sa nad Ukrajinou zrútil boeing spoločnosti Malaysia Airlines, v ktorom zahynulo takmer tristo ľudí. Ak sa niekto nádejal, že táto tragédia sa stane akýmsi bodom obratu v konflikte na východe Ukrajiny, tak musí byť sklamaný, lebo v Donecku a Luhansku sa bojuje ďalej.

16.07.2015 20:00
debata (8)

Napriek vyšetrovaniu doteraz nepoznáme jednoznačného vinníka. Vieme len, že to nebola nehoda, zlyhanie techniky ani ľudského faktora, ale že lietadlo niekto zostrelil. O čo menej vieme, o to viac sa darí rôznym konšpiračným teóriám, ktoré v konflikte zohrávajú významnú úlohu.

Aj keď prostriedky na zostrelenie civilného lietadla mali k dispozícii obe strany, dá sa predpokladať, že nešlo o plánovanú akciu, lebo to by neprospelo nikomu. Nech by bol dôvod akýkoľvek (propagandistický boj s cieľom očierniť druhú stranu nevynímajúc), tak zbytočná a nezmyselná smrť 298 ľudí je príliš vysokou cenou.

Televízia CNN síce pred pár dňami zverejnila informáciu, že lietadlo zasiahla raketa zem-vzduch systému Buk proruských separatistov, robiť však akékoľvek závery pred zverejnením oficiálnej správy by bolo predčasné.

Žiaľ, aj keď padne verdikt holandských vyšetrovateľov, tak sa dá očakávať, že obvinená strana ho bude odmietať. Nehrá do karát Rusom, ktorí sa celý čas tvária, že s konfliktom nič nemajú, a už vonkoncom nie Ukrajincom, ktorí by mohli stratiť posledné zvyšky sympatií, ktoré k nim Západ prechováva.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #zostrelené malajzijské lietadlo #MH17