Zastrašovanie

Avizovaný útok Islamského štátu na Balkáne je v súčasnosti skôr zbožným prianím džihádistov, ako reálnou hrozbou. Hlavným cieľom tejto správy je vyvolať paniku a zastrašiť obyvateľstvo krajín bývalej Juhoslávie. Nemožno ho však brať na ľahkú váhu.

17.07.2015 22:00
debata (8)

Vo februári nad bosnianskou dedinkou Gornja Maoča zaviala zlovestná čierna vlajka IS, z čoho je zrejmé, že táto organizácia má svojich stúpencov už aj na Balkáne. Aj keď drvivá väčšina moslimov v Bosne a Hercegovine je veľmi umiernená, aj tu sa našlo niekoľko radikálov, ktorí odišli bojovať do Sýrie či Iraku.

V súvislosti s aktivitami wahábistov, ktorí organizujú teroristické bunky na Balkáne, sa táto dedinka spomínala už pred pár rokmi, takže tajné služby sú v pohotovosti.

V predstavách militantných islamistov je práve juhovýchodná Európa priestor, ktorý chcú znovu dobyť späť. Napokon, dlhé stáročia tieto územia ovládala Osmanská ríša a až bitka pri Viedni v r. 1683, keď boli turecké vojská porazené, znamenala ústup islamu z Európy.

Nie je iste náhodou, že na mapách, ktoré islamisti zverejňujú, je celý Balkán spolu s Rakúskom zobrazený ako samostatná provincia, ktorá má byť súčasťou moslimského kalifátu.

Iný príklad: V zime, keď extrémisti sťali v Líbyi dve desiatky egyptských kresťanov, tak varovali, že s pomocou Alaha dobyjú Rím. Takéto vyhlásenia a rôzne mapy prekresľujúce doterajšie hranice môžeme brať ako snahu zastrašiť protivníka. Vždy je však lepšie, keď sa na tieto hrozby pripravíme.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Balkán #Islamský štát #teroristická hrozba