Pootvorené dvere prokuratúry

O tom, že prokuratúra funguje ako štát v štáte, počúvame už dlho. Aj preto vláda postaveniu prokuratúry a nutným zmenám venovala v programovom vyhlásení celý jeden dlhý odsek.

27.07.2015 12:00
debata (2)

Lenže o osem mesiacov sú tu voľby a od ministra spravodlivosti Tomáša Boreca sme doteraz nevideli ani „ň“.

Azda aj preto sa iniciatívy chopil sám generálny prokurátor, ktorý navrhol nové pravidlá jej fungovania. To, či napokon Jaromír Čižnár uspeje, je však otázne.

Verejne prístupné výberové konania na miesta právnych čakateľov, možnosť preložiť prokurátorov na nižšie postavené orgány v prípade, ak si neplnenia pracovné povinnosti, sprísnenie majetkových priznaní, ako aj mnoho ďalších návrhov sú cestou ako z prokuratúry, ktorá sa doteraz javila ako nedobytná pevnosť, urobiť transparentnú inštitúciu.

Novela v neposlednom rade rieši aj situácie podobné tým, keď už Trnka nešéfoval GP a panovalo na nej bezvládie. Po novom by mal byť generálny prokurátor vo funkcii až do vymenovania nového. Dnes nám to všetko môže pripadať ako jeden veľký cirkus, lebo sa na to pozeráme z odstupom. Veď ako hovorí Woody Allen, komédia je tragédia plus čas. Lepšie je však obom predchádzať a na to treba mať dobré zákony.

O podobnú zmenu sa však pred štyrmi rokmi usilovala aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a narazila na odpor vtedajšej opozície a predovšetkým námestníka generálneho prokurátora Ladislava Tichého. Tomu sa predstava, že by sa prokuratúra mala otvoriť verejnej kontrole vôbec nepozdávala a novelu napadol na Ústavnom súde, kde aj uspel.

Ak by Čižnárova novela v parlamente predsa len prešla, bolo by dobre. Zároveň by sa však opäť potvrdilo, že nie je dôležité čo, ale kto hovorí, a to už je menej potešiteľné zistenie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #prokuratúra