Kto im to dovoľuje?

Vyšetrovanie sa skončilo, zabudnite. Tak znel názov talianskeho filmu s Francom Nerom o stavebnej mafii. V prípade sexuálneho obťažovania maloletej katolíckym kňazom z Nevidzian sme sa síce po rokoch dočkali súdu aj vynesenia trojročného podmienečného trestu, ale podľa odborníkov bol veľmi, veľmi mierny, na samotnej spodnej hranici sadzby.

29.07.2015 22:00
debata (1)

Má že to matka Cirkev kontakty! Dokonca ani prokurátor sa proti rozsudku neodvolal. A tak sa teraz dozvedáme, ani generálny prokurátor, ani minister spravodlivosti nemôžu dodatočne zakročiť. Ďalší dôvod na zmeny v legislatíve…

Farár, ktorý jedenásťročné dievčatko sexuálne obťažoval, dnes pôsobí v hospici. Biskupský úrad v Nitre i rímska kongregácia stále mlčia. Ešte sa ani nerozhodlo, či mu nadobro zakážu vykonávať povolanie duchovného.

Donedávna sa to aj v iných, vyspelejších krajinách tak dialo. Informácie o deviantnom správaní dušpastierov voči dievčatám v sakristiách či chlapcom na internátoch cirkevných škôl sa vôbec nepripúšťali. A keď sa predsa len nejaká špina vyplavila na povrch, potichučky ju zamietli do kanála, aby sa na ňu čím skôr zabudlo. Teraz už je to tam sotva možné. Verejnosť, ani tá, čo chodí prinajmenšom každú nedeľu do kostola, by to nepripustila.

Zdá sa, že cirkev na Slovensku sa môže naďalej tak pokrytecky tváriť i konať. Ale to iba preto, lebo jej to mnohí veriaci dovolia. Aj farár v Nevidzanoch sa tešil širokej podpore najmä starších farníčok, ktoré, naopak, rodinu školáčky šikanovali. Pokiaľ sa takéto zvrátené postoje nezmenia, ako môžeme hovoriť o morálke? Hoci aj o tej kresťanskej.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #farár #zneužívanie detí