Cirkus s odvodmi

Nech si prezident Finančnej správy František Imrecze melie, čo chce, ale tvrdenie, že jej nový informačný systém je plne funkčný, stojí v tohtoročných horúčavách na ľade. Medzi samostatne zárobkovo činnými osobami sa strhol riadny cirkus.

02.08.2015 18:00
debata

Akoby aj nie, keď mnohým došlo splatiť očividne chybne vykalkulované sociálne i zdravotné odvody. Možno sa len čudovať, že istého drobného podnikateľa rovno neporazilo, keď sa dozvedel, že má s ročným príjmom štyritisíc eur zaplatiť súkromnej zdravotnej poisťovni takmer sedemtisíc! Pritom tá štátna, najväčšia, mlčí…

Sociálna poisťovňa bola nútená predĺžiť termín splatnosti odvodov až o tri týždne, aby živnostníci mali dosť času pripraviť si platby. Ak totiž teraz od nej dostali list s vypočítanými odvodmi, môžu ho rovno hodiť do koša a počkať si na nové údaje. Exminister práce Jozef Mihál sa síce zastrája, že poisťovňa prijala protizákonné rozhodnutie a uprostred leta bolo treba zvolať parlament, ale v danej chvíli jej nič iné nezostávalo. Tento krok, napokon, urobila v prospech svojich poistencov.

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan zase porovnáva vzniknutý stav s komplexným prepadom informačného systému Finančnej správy počas posledných volieb do Národnej rady. Tým vtedajší minister financií Ivan Mikloš dostal poslednú ranu ako „naslovovzatý odborník“.

Dnešná situácia nie je až taká dramatická. Napriek tomu niekto aj tu zlyhal. Šéf Finančnej správy to nezametie pod koberec tým, že po krátkom vyhlásení pred novinármi odmietne odpovedať na otázky. Takže dosiaľ nie je jasné, prečo došlo ku skratu, ani to, koľkých ľudí sa to týka. Odpovie na tieto otázky až minister Peter Kažimír?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #SZČO #Finančná správa #František Imrecze