Slová a činy

Máme za sebou najteplejší júl za posledných 145 rokov. Aj keď „skeptickí ekológovia“ a ich nasledovatelia budú naďalej tvrdiť, že globálne otepľovanie je nafúknutý problém, faktom je, že charakter počasia sa rapídne mení.

07.08.2015 09:00
debata (9)

Extrémne horúčavy s minimom zrážok, ktoré sa striedajú s prívalovými dažďami a lokálnymi záplavami, sú realitou, pred ktorou nemožno zatvárať oči. Preto je dôležité, aby sme sa na tieto klimatické zmeny pripravili.

Niektoré príklady zo zahraničia by pre nás mali byť dostatočným varovaním. Kaliforniu a brazílsky štát Sao Paulo súži tento rok obrovské sucho. My v strednej Európe to možno pocítime iba vo vyšších cenách kávy a pomarančovej šťavy, no pre ekonomiky v spomínaných regiónoch má nedostatok vody katastrofálne následky.

Zatiaľ čo u nás je bežné splachovanie toaliet pitnou vodou, v najľudnatejšom štáte USA sa vedie diskusia o tom, že vyčistená voda by mala putovať späť do vodovodného systému a z vodovodného kohútika by malo pretiecť maximálne 6,8 litra vody namiesto súčasných 8,3 l.

Aj keď sa Slovensko nachádza v miernom klimatickom pásme, malo by začať robiť kroky, aby sa takýto scenár u nás nikdy nenaplnil. Je predsa lepšie začať chrániť vodné zdroje, znižovať únik vody z vodovodného potrubia či zvyšovať podiel zelených plôch v mestách, ako o pár rokov viesť diskusiu podobnú tej kalifornskej.

Napokon, ak máme vypracovanú Stratégiu adaptácie SR na nepriaznivé dôsledky klimatickej zmeny, tak už len treba premeniť slová na činy.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #klima #klimatické zmeny