Rodní bratia

Starosta obce Gabčíkovo varuje svojich spoluobčanov, aby sa nezúčastnili na pripravovanej akcii banskobystrického župana a jeho kamarily. Na rovnaký deň, ako sa má uskutočniť motocyklová spanilá jazda slovenských extrémistov a ich protest na území Gabčíkova, totiž pripadá aj podobná akcia ich maďarských náprotivkov.

30.08.2015 20:00
debata (15)

Na jednej strane zdieľame obavy pána starostu, ktorý sa jedným dychom vychvaľuje, ako „jedinečne a príkladne v rámci Európy“ sa vysporiadali v Gabčíkove s problémom utečencov (má na mysli obecné referendum). Mať na svojom obecnom území fašistov hneď z dvoch štátov naraz, isto nie je radostná perspektíva. Ani pre niekoho, kto sa domnieva, že nejaký problém vyriešil, keď si nad ním skrátka umyl ruky.

Na druhej strane však celkom nerozumieme, čoho sa vlastne konkrétne obáva. On totiž píše o hrozbe slovensko-maďarského národnostného konfliktu. My sa skôr obávame ďalšiemu posilňovaniu extrémistickej internacionály. Protesty extrémistov oboch strán totiž nie sú namierené proti susednej strane, ale proti „islamizácii“ ich krajín.

Čo je, vzhľadom na to, ako sa k utečeneckému problému stavajú vlády Maďarska a Slovenska, problém taký teoretický, až je celkom abstraktný. Ak príde Kotleba do Gabčíkova, bude sa vtierať do priazne tamojším ľuďom, ktorí urobili svoje obecné referendum a vláda im oznámila, že im to nič nepomôže.

Ak by prišli maďarskí extrémisti, budú robiť presne to isté. Prípadný konflikt by mal skôr podobu konkurenčného boja: koho budú islamu sa štítiaci občania milovať viac? Vo všetkom ostatnom si budú fašisti rozumieť ako rodní bratia.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Gabčíkovo #protest #utečenci