Vynaliezavé nebankovky

Nie je nič ľahšie ako požičať si peniaze. Lenže nie je pôžička ako pôžička. Kým bonitným klientom banky samy núkajú úvery, tí chudobnejší musia hľadať pomoc inde.

02.09.2015 12:00
debata (4)

Hovorí sa, že zúfalí ľudia robia zúfalé činy. Nebankové spoločnosti do svojho náručia rady privinú aj takých, no v mnohých prípadoch je toto ich zovretie smrteľné, keďže peniaze poskytovali prakticky každému, bez ohľadu na jeho schopnosť úver splácať. Nebankovky tak spolu s exekútormi mali vo svojich rukách obrovský nástroj, ako zo slobodných ľudí vyrábať novodobých otrokov.

Tomu by mal byť koniec, pretože trh s nebankovými spoločnosťami sa od 1. septembra poriadne prečistil. Zhruba z 270 nebankoviek dostalo licenciu od NBS iba 16.

Dalo sa očakávať, že zvyšné dve stovky nebankoviek bez licencie nebudú čakať so založenými rukami (Na to je tento biznis príliš lukratívny), ale, naopak, budú sa snažiť nájsť diery v zákone.

A už je to tu! Niektoré nebankovky si zákon vykladajú po svojom – čo nie je zakázané, je predsa dovolené. Požiadali sme o licenciu, doteraz sme však nedostali rozhodnutie, a kým ho nedostaneme, budeme aj naďalej požičiavať peniaze. A basta!

Čo na tom, že v tejto situácii je to presne naopak, lebo bez licencie jednoducho nie sú oprávnené podnikať.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #nebankovky