Klamať telom

Už viac ako desať rokov platí na Slovensku zákon o konflikte záujmov, podľa ktorého musia verejní funkcionári zverejňovať svoje majetkové priznania. Tie sú však čistou formalitou, lebo verejnosť sa z nich aj tak nič konkrétne nedozvie.

04.09.2015 13:00
debata (5)

Keďže nesúlad medzi oficiálnymi príjmami a majetkom verejných funkcionárov je v niektorých prípadoch priam do očí bijúci, existuje podozrenie, že svoje funkcie zneužívajú na vlastné obohacovanie sa. Pre očistu verejného života by bolo nepochybne žiaduce, aby sa tento deravý zákon zmenil.

V programovom vyhlásení druhej Ficovej vlády sa síce objavila veta, že „vláda navrhne legislatívne opatrenia, ktorými zvýši výpovednú hodnotu majetkových priznaní verejných funkcionárov“, no už teraz je zrejmé, že v tomto volebnom období sa jej tento záväzok nepodarí splniť.

Postoj poslancov Smeru v tejto veci pripomína vtip o perestrojke: Zoberiete dve vedrá kameňov a presýpate ich z jedného do druhého. Narobíte pri tom veľa rachotu, no nič sa pritom nezmení. Aj smeráci sa tak veľmi tvárili, že chcú zmenu, až v skutočnosti všetko ostalo po starom, ba v niektorých otázkach dokonca zaradili spiatočku.

Konkrétne: Ak doteraz verejní funkcionári mali zakázané prijímať dary, tak podľa aktuálneho návrhu ich budú môcť prijímať pod podmienkou, že ich budú používať na verejné účely. Ďalšie opatrenie zasa verejným činiteľom umožní privyrobiť si vo verejných firmách 400 eur mesačne, hoci doteraz to museli robiť zadarmo.

Hanebné!

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon o konflikte záujmov #majetkové priznania #verejní funkcionári