Dve odlišné Európy

Akoby sa náš starý kontinent rozčesol na dve polovice. Uplynulý víkend v metropolách viacerých západoeurópskych krajín, kde už v minulosti našli nový domov milióny prisťahovalcov z rozvojového sveta, prebiehali masové demonštrácie na podporu súčasných migrantov z Blízkeho východu a severnej Afriky.

13.09.2015 22:00
debata (67)

„Ste tu vítaní!“ skandoval vyše 30-tisícový dav pred parlamentom v Kodani. Účasť ľudí na obdobných podujatiach v Londýne sa odhadovala až na stovky tisíc!

V sobotu sa z iniciatívy krajne pravicových skupín v centre Varšavy zišlo niekoľko tisíc, v Prahe a Bratislave niekoľko stoviek zväčša mladých holohlavých mužov. Akoby si scenár demonštrácií písali cez kopirák: „Stop islamizácii Európy! My sme tu doma! Čechy Čechom, Slovensko Slovákom!“ A Poľsko? Tam prefackovali okoloidúceho s tmavšou farbou pleti. Zato znôška vulgarizmov na adresu Európskej únie zaznela rovnako vo všetkých troch hlavných mestách.

Nacionalistickí extrémisti málokedy vymyslia čosi nové. Do svojej prvoplánovej trojčlenky dosadia raz Židov, inokedy Rómov, homosexuálov, na Slovensku Maďarov, v Maďarsku Slovákov, v Česku Nemcov, v Poľsku Rusov… Nebývalá humanitárna kríza v Európe a jej širšom okolí im všetkým priniesla nový spoločný terč nenávistných útokov: utečencov. Najlepšie sa nadáva a podrážajú nohy tým, čo sa nemajú ako brániť.

Vari génová výbava ľudstva spôsobuje, že suterénom dejín sa vždy tiahnu temné prúdy, ktorými sa v rozličných obdobiach nainfikujú rôzne percentá populácie. Ale tak ako v súčasnosti vôbec nejde o to, že niekoho úprimne znepokojuje osud Slovenska, ktoré davy migrantov aj tak starostlivo obchádzajú.

Ľudia by sa nemali dať popliesť staronovou propagandou, zaváňajúcou blížiacimi sa voľbami. Pravicoví extrémisti sa chcú opäť zviditeľniť, zneužívajú na to podprahové cítenie. Vôbec im nejde o demokratickú diskusiu o tom, či úradníckym spôsobom priklepnuté kvóty na prijímanie utečencov áno, alebo nie. Ani o to im nejde, či by Slovensko malo integrovať 250 alebo 2 500 ťažko skúšaných migrantov. Hovoria o hrozbe islamizácie, na transparentoch berú meno Božie nadarmo, toľko krížov na zástavách, ako bolo v sobotnom sprievode, sa len tak nevidí. Ani slovkom však nespomenú napríklad prenasledovaných kresťanov zo Sýrie.

Týchto „neohrozených bojovníkov“ proti moslimom vôbec nezaujíma kresťanstvo. Veď ono hlása lásku k blížnemu, nie nenávisť voči každému, kto sa čo len trocha vymyká z ich predstáv „správnych“ Slovákov. Za takých Slovákov sa môžeme iba hanbiť. O to viac, ak im niekedy prihadzujú na smeč nedomyslené vyhlásenia našich politikov či ľahostajnosť cirkvi, ktorá už týždeň zvažuje, ako sa postaví k výzve pápeža Františka, aby jej farnosti pomáhali utečencom. Našťastie sa v Bratislave prejavila aj tá druhá, svetlejšia Európa. Občianski aktivisti pripravili Koncert za ľudskosť. Prišlo však iba okolo tisíc ľudí. Na polmiliónové mesto je to žalostne málo. Po koľký raz mlčiaca väčšina doma čaká, ako sa to všetko skončí?

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémisti #pochod #migranti