O všetko ide pri rope

Výkyvy v cenách ropy sú bláznivé a môže to súvisieť aj s bláznivým vývojom vo svete. Momentálne v ňom rezonuje utečenecká kríza a navonok by sa mohlo zdať, že vývoj cien ropy s ňou nemá nič spoločné.

19.09.2015 07:00
debata (6)

Pri hrách veľmocí si však človek nikdy nemôže byť istý, kto z akých dôvodov ťahá za nitky.

Vo svete sú každopádne vážnejšie ekonomické problémy. Nik napríklad nevie presne povedať, prečo v Spojených štátoch nie je veľká inflácia, keď krajina roky rastie tým, že tlačí nekryté peniaze. Teraz stoja v bode zlomu, keď už rotačkami nechcú viac riskovať budúce znehodnotenie úspor obyvateľstva.

Okolo ropy sa roky hrá tvrdá geopolitická hra, do ktorej vidia len najvplyvnejší ľudia. Kto ju neťaží, z nízkych cien teraz profituje.

Rizikom však je, že bez nových peňazí sa zastaví rast ekonomiky, teda nebude toľko práce a mzdy porastú menej. Nízka cena ropy by však všetko mohla vykompenzovať. Lacná ropa by mohla byť alibi pre Spojené štáty na to, aby mohli prestať tlačiť peniaze a nevyvolávali by ďalšiu hospodársku krízu. To, že celý svet rieši utečeneckú krízu v Európe, by plánom USA len pomohlo.

Lacná ropa zároveň tlmí rozvojové plány Ruska, ktoré je v súvislosti s vývojom v Sýrii aktívne, ale zároveň pre lacnú ropu nemôže veľmi vyskakovať. Moskva nemala dosť peňazí na pomoc Grécku a v súčasnej situácii nemá dosť zdrojov v rozpočte ani pre domáce obyvateľstvo. Preto sa v Rusku tvrdo škrtajú výdavky.

Pri cenách ropy je kľúčový vzťah medzi USA a Saudskou Arábiou. Táto krajina má výrazné slovo v Organizácii krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Združenie odmieta znížiť ťažbu ropy a tým drží jej cenu nízko. Američania ju síce potom ťažia vo svojich bridlicových ložiskách so stratou, ale pozitívne krátkodobé efekty popísané vyššie môžu byť pre nich ešte výraznejšie. OPEC zároveň nemá veľmi na výber, ak nechce prísť o zákazníkov, ktorých by ľahko prebrali napríklad Rusi.

Ceny ropy sú zároveň rozhodujúce aj pre Čínu. Čínsky drak postupuje tento rok sedmpercentným rastom ekonomiky, ktorý sa všetkým máli. Burzy zdvihli varovný prst nad vývojom v Pekingu a to zneistilo celý svet. Lacná ropa môže pomôcť pozviechať sa aj čínskemu hospodárstvu.

Ropa je lacná aj pre možnosť dodávok ropy a plynu z Iránu, odkiaľ čierne zlato opäť začne prúdiť od januára. Trhy to v cenách ropy už zohľadnili. Irán je na skok od Sýrie a ďalšie vyostrenie udalostí v tejto arabskej krajine, odkiaľ do Európy prichádzajú utečenci, by znamenalo zvýšenú neistou pre trhy. Ceny ropy by pri potom zrejme vyleteli hore v závislosti od toho, čo by kto urobil. Takýto vývoj by niekomu vyhovoval viac a niekomu menej.

Okolo ropy sa roky hrá tvrdá geopolitická hra, do ktorej vidia len najvplyvnejší ľudia. Kto ju neťaží, z nízkych cien teraz profituje. Ešte pred vyše rokom stál barel ropy 100 dolárov, teraz je za polovicu a ceny môžu ísť vraj až na 20 dolárov za barel.

Doprava tovarov je lacná a to posúva dopredu aj slovenskú ekonomiku. Nehovoriac o tom, že tankovať liter nafty za necelé euro je pre ľudí na Slovensku výborná správa. Dokedy sa z toho budeme tešiť? O tom rozhodne niekto iný.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa