Grécke blato a kaluž

Keď sa Alexis Tsipras na začiatku tohto roka po prvý raz uchádzal o mandát, gréckym voličom sľuboval koniec bezvýchodiskovej politiky úsporných opatrení. Sľuboval im začiatok éry, v ktorej grécka vláda prestane byť útrpným pozorovateľom diania vo svojej krajine a začne aktívne pracovať na obnovení zdevastovanej ekonomiky. Mandát dostal.

19.09.2015 15:00
debata (2)

Ním vedená Syriza však narazila na podmienky akéhokoľvek ďalšieho vyjednávania s medzinárodnými veriteľmi, ktoré Tsiprasovej vláde dávali len minimálny manévrovací priestor: všetko, čo by ovplyvnilo bilanciu verejných financií, podliehalo súhlasu Trojky. A keďže Tsipras chcel rokovať, mnohé z opatrení, ktoré sľuboval svojim voličom, museli počkať.

Po druhý raz sa Tsipras v tomto roku obrátil na gréckych voličov vtedy, keď už bolo jasné, že ho euroskupina pod taktovkou nemeckého ministra financií tlačí do kúta. Grécki voliči mu v referende dali mandát odmietnuť medzinárodnú pomoc, ak by mala byť podmienená ďalšími škrtmi a úsporami.

Prečítajte si článok: Grécku hrozí aj po voľbách nestabilita

Namiesto toho sa Tsipras ocitol v kúte slabší, ako bol pred referendom. Výsledkom bol nielen súhlas s pokračovaním „reforiem“ (s ďalším škrtaním výdavkov a masívnou privatizáciou), ale aj prakticky kompletné odovzdanie kontroly výkonnej moci do rúk medzinárodných veriteľov.

Iniciovaním predčasných volieb krátko po podpise kapitulácie sa Tsipras obracia na gréckych voličov v tomto roku už po tretí raz. S tým, že svoj mandát využije na prehodnotenie podmienok, ktoré sám podpísal. Jeho strana sa medzitým rozštiepila, pričom krídlo „radikálov“ – to sú tí, čo trvajú na pôvodnom programe Syrizy – založilo svoj vlastný subjekt. A podľa všetkého sa môže štiepiť ďalej aj po nedeľňajších voľbách.

Za bežných okolností sa nevidí často, aby takýto politik pomýšľal na ďalší volebný úspech. Lenže v Grécku nepanujú bežné okolnosti už dlhé roky. Tsiprasova Syriza preto zostáva spolu so stredopravou opozičnou Novou demokraciou favoritom volieb, pričom šance oboch sa podľa prieskumov zdajú byť viac-menej vyrovnané.

Grécki voliči sa budú rozhodovať medzi spoluautormi oligarchického systému, ktorý Grécko priviedol do hlbokej krízy, a tými, ktorí spoluautormi systému neboli, lenže namiesto novej liečby priniesli Grékom len starú známu, a to ešte v oveľa tvrdšej verzii ako doteraz. Samozrejme, že rozhodujúcim bol pritom nátlak euroskupiny; to je však vonkajší faktor, ktorý Tsipras, ako sa už raz ukázalo, sotva ovplyvní.

Riešením takejto dilemy môže byť len zmena alebo rozšírenie kritérií. A práve na tom sa bude lámať výsledok volieb. Mnoho z tých ľavicových voličov, ktorých dopálila Tsiprasova „zrada“, mu napokon opäť dá svoj hlas v nádeji, že Syriza bude aspoň zmierňovať dosahy ďalších škrtov.

A hoci Nová demokracia sa spolu s Pasokom naozaj podieľala na nefunkčnom systéme, ktorý spadol do dlhovej pasce, stredopraví voliči dnes v Grécku prakticky nemajú inú voľbu. Ich hlavným argumentom sú výsledky prvého polroka vlády Alexisa Tsiprasa, ktorý sa môže stať raritou, ak ho v nedeľu Gréci opäť posadia do vládneho kresla.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Syriza #Alexis Tsipras