Kampaň, ale užitočná

Pochopiteľne, že znížená sadzba dane z pridanej hodnoty na vybrané potraviny je súčasťou predvolebnej kampane vládnej strany. Tak ako všetky jej sociálne balíčky a opatrenia v nich.

01.10.2015 22:00
debata (1)

Otázkou pre bežných ľudí však nie je to, či majú odmietnuť to či ono opatrenie preto, lebo sa im jeho prostredníctvom vtierajú niektorí politici do priazne. Ľudia riešia skôr to, či je na tom či onom opatrení niečo užitočné aj pre nich. Znížená DPH na vybrané potraviny takým opatrením je.

DPH na vybrané potraviny je samozrejme v poriadku. Dokonalé by bolo, keby klesla na všetky potraviny celoplošne. Aj to v Európe nájdeme.

Toto je vec, ktorú časť parlamentnej opozície nie je schopná pochopiť, bez ohľadu na to, koľké roky sa už jej predstavitelia ponevierajú po najvyšších poschodiach našej politiky. Zrejme sa zníženie dane z pridanej hodnoty neodrazí na poklese cien tých-ktorých potravín jedna k jednej.

Nedá sa očakávať, že by nejaké mäso odrazu zlacnelo o desať percent. No i keby sa zmena DPH premietla do zníženej ceny iba polovične, ešte stále to bude vidno na cenovkách v obchode. V každom prípade to bohato postačí na to, aby mohol Smer pred voľbami ukázať na seba a povedať, že konsolidácia verejných financií napokon vďaka nemu priniesla úžitok aj širokým vrstvám verejnosti.

A vďaka nedôvtipnosti časti opozície bude môcť zároveň ukázať prstom na ňu a vyhlásiť, že to by opozícia pre ľudí nikdy neurobila. Tak to v politike funguje, či sa to niekomu páči, alebo nie. Realistickejšie sa preto v parlamente zachovali tie strany, ktoré možno so škrípaním zubov, ale predsa pridali svoje hlasy k vládnemu návrhu, takže napokon prešiel drvivou väčšinou hlasov prítomných.

Niežeby im to Smer azda nejako uľahčoval. Predvolebná stratégia sa zmenila na predvolebné chytráčenie, keď vláda ani jej poslanci neboli ochotní ukázať opozícii konkrétny zoznam potravín, ktorých sa má zmena týkať. Fakt, že tento zoznam sa v parlamente objavil až po skončení diskusie, dokazuje, že Smer jednoducho nechcel riskovať pozmeňovacie návrhy, ktoré by do zoznamu pridávali ďalšie a ďalšie položky.

Minister financií by totiž musel pri ich zamietaní opakovane dôvodiť tým, že širší zoznam si nemôžeme dovoliť (konsolidácia, nekonsolidácia), a to by sa v predvolebnej kampani vynímalo trochu horšie ako čistý výpočet toho, čo všetko zlacnelo…

Dobre, nechajme už kampaň tak. Znížená sadzba DPH na vybrané potraviny je, samozrejme, v poriadku. Dokonalé by bolo, keby klesla na všetky potraviny celoplošne. Aj toto v Európe nájdeme, a je to dokonca častejší úkaz ako nižšia sadzba iba pre nejaký vládou vybratý zoznam potravín.

Ak má niekto chuť argumentovať, že to by potom bol lacnejší aj kaviár či podobné luxusné záležitosti, odpoveď je jednoduchá: no a? Hádam sa niekto neobáva, že by na slovenskom jedálnom lístku kaviárové jednohubky zatlačili do úzadia chlieb s maslom?

Takéto argumentovanie sa podobá tomu, ako keby chcel niekto nadávať, že vďaka nižšej DPH na knihy sú o čosi lacnejšie aj exkluzívne zberateľské vydania. Niet sa čoho báť, ľudovú duševnú potravu v podobe červenej knižnice či detektívok to nijako neohrozuje.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #volebná kampaň #DPH