Bez vylúčenia

Pozastavenie členstva Smeru v Strane európskych socialistov (PES) sa nekoná. Ukazuje to na dve veci. Smer sa predovšetkým poučil z minulosti, keď bol v roku 2006 výraznou väčšinou uvrhnutý do „karantény“.

10.10.2015 08:00
debata (5)

V uplynulých rokoch si vytvoril väzby na partnerské strany v PES, ktoré ho tentoraz podržali. Dôležitý bol najmä hlas nemeckej SPD. Ak sa pozrieme na aktuálny vnútropolitický vývoj v Nemecku, tak je nám tento postoj hneď jasnejší.

SPD sa začína v otázke utečencov odkláňať od kurzu, ktorý nastolila kancelárka Merkelová. Šéf SPD a vicekancelár Sigmar Gabriel spolu s ministrom zahraničných vecí Frankom-Walterom Steinmeierom varujú pred neobmedzeným množstvom prisťahovalcov do Nemecka a tvrdia, že ich počet musí klesnúť.

V podstate tak inými slovami hovoria to, čo predstavitelia V4, lebo ochrana schengenskej hranice, menší počet utečencov a kvóty sú spojené nádoby. Navyše, vylučovať niekoho zato, že si dovolil mať iný názor a miesto emócií sa snaží používať zdravý rozum, by bolo nemiestne.

V tom sa jednoducho šéf frakcie európskych socialistov v Európskom parlamente Gianni Pittella mýli. Nie že by nebolo za čo Smer kritizovať. Ak však súčasťou rodiny európskych socialistov je aj grécky PASOK, ktorý sa predovšetkým voči Macedónsku (FYROM) správa vrcholne nacionalisticky, a nikomu neprekáža spolupráca rakúskych sociálnych demokratov s pravicovými populistami z FPÖ na spolkovej úrovni v Burgenlande, tak niet dôvodu vylučovať Smer.

Samozrejme, na ponechanie Smeru v PES sa dá pozrieť aj mocenskou optikou: keďže socialisti v europarlamente oproti ľudovcom ťahajú za kratší koniec, strata ďalších štyroch mandátov, ktorými Smer disponuje, nie je žiaduca. Aj o tom je však politika…

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #SPD