Dáte to!

Bolo že to pred rokom sľubov, čo všetko sa v Bratislave zmení! Zatiaľ nedošlo k nijakému zásadnému zlepšeniu, no obyvatelia hlavného mesta to už čoskoro pocítia - na svojich peňaženkách.

15.10.2015 15:00
debata (5)

Na stole je totiž návrh na stopercentné zvýšenie dane z nehnuteľnosti. Mesačný poplatok v cene jednej kávy vraj nikoho nezruinuje, tvrdí primátor Ivo Nesrovnal. Starostovia mestských častí si však myslia čosi iné…

Áno, Bratislava je najbohatším regiónom Slovenska. HDP na obyvateľa tu 2,5-násobne prevyšuje celoštátny priemer. Tomu však zodpovedá aj dvojnásobne vyššia daň z nehnuteľnosti. Na mieste je preto otázka, prečo by tu mali zrazu skokovo stúpnuť dane. Navyše, obyvatelia slovenskej metropoly napriek vyšším príjmom musia na kúpu bytu robiť oveľa viac ako v iných regiónoch. Bratislavčania si zo svojho priemerného zárobku môžu dovoliť kúpiť iba 0,66 m2 nehnuteľnosti, pričom obyvatelia Trenčianskeho a Nitrianskeho kraja takmer dvojnásobok – 1,21 m2 bytu.

Život v Bratislave teda vôbec nie je taký lacný, ako sa to snaží prezentovať pán primátor. O kávičke za 2,25 eura môžu nezamestnaní a dôchodcovia iba snívať… A potom je tu jedna zásadná otázka: Čo za svoje peniaze dostávajú Bratislavčania? Namiesto zvyšovania daní preto treba hľadať rezervy a v niečom sa inšpirovať inými mestami. Napokon, Nesrovnal na tom postavil svoju bilbordovú kampaň.

So zaujímavým riešením prišli napríklad nemecké mestá bojujúce s odlevom obyvateľstva. Aby získali viac peňazí z podielových daní, motivujú študentov prostredníctvom peňažného príspevku (Begrüßungsgeld), aby zmenili miesto bydliska. Aj v Bratislave zostáva množstvo absolventov, no prihlásení sú inde.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #dane #Ivo Nesrovnal