Šlendriánstvo

Hospodársky rast so sebou vždy prináša aj realitný boom. Odvrátenou stránkou je korupcia, vidina rýchleho zbohatnutia a necitlivý prístup developerov, kvôli čomu sa toto slovo na Slovensku stalo priam nadávkou.

20.10.2015 10:00
debata

Toto všetko sa dialo už v časoch nemeckého hospodárskeho zázraku v 50. rokoch a deje sa tak aj dnes u nás. Len za postavu skorumpovaného staviteľa Schuckerta zo známeho Fassbinderovho filmu Lola si stačí dosadiť iné meno…

V súčasnosti sa navyše ku všetkým spomínaným neduhom pridalo aj šetrenie na veciach, na ktorých sa šetriť vôbec nemá. Výsledkom je narušená statika. A nielen to. Nech už je za daný stav zodpovedný ktokoľvek, výsledkom je aj narušená dôvera.

Budovy Apollo Business Center, 3nity a Centroom sa tak do dejín slovenskej architektúry určite nezapíšu ako Unitas a Nová doba od Weinwurma či Slovenská národná banka od Belluša, ktoré dodnes obdivujeme. Stanú sa skôr symbolmi šlendriánstva. A ak majú pravdu predstavitelia Stavebnej komory SR, že toto je len vrchol ľadovca, lebo takýchto novostavieb tu máme stovky, tak sa máme vskutku na čo tešiť!

Medzičasom vyrastajú nové biznicentrá, pretože dopyt po realitách, najmä v hlavnom meste, je enormný. To dokazuje aj fakt, že miera neobsadenosti kancelárskych priestorov v Bratislave stále klesá. Kým predvlani bolo prázdnych 15 percent kancelárií, v súčasnosti je to 11,49 %. Vďaka lacným hypotékam ľudia kupujú ešte rozostavané byty ako „horúce rožky".

Pravdepodobnosť, že sa situácia s narušenou statikou zopakuje, je tak veľká. Zabrániť tomu, by mohla lepšia legislatíva, o.i. kontrola správnosti projektovej dokumentácie pred začatím výstavby, ktorá je vo svete bežná a kedysi bola aj u nás…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Reality #budovy #statika