Majský bol pri tom

Sotva niekto vystihne kariéru Jozefa Majského lapidárnejšie ako on sám. „Nechcel som, aby moji vnuci rozprávali, čo sme to mali za dedka, že nebol pri rozdávaní republiky. To musel byť nemožný či neschopný človek,“ prezradil na seba pred pätnástimi rokmi.

21.10.2015 22:00
debata (4)

Rozsudok ešte nie je právoplatný, v každom prípade však znamená aspoň symbolické ocenenie jeho schopnosti „byť pri rozdávaní republiky“. Čo budú rozprávať jeho vnuci, nechajme na nich samotných.

Dnešní sponzori politickej scény si dávajú väčší pozor na účtovníctvo, menej sa honosia úlovkami z Afriky, a najmä si dávajú lepší pozor na to, koho a za čo podporujú.

„Veľkopodnika­teľovmu“ podnikaniu zlomilo v roku 2002 väz 200-tisíc oklamaných ľudí, ktorí v nebankovkách prišli často o svoje celoživotné úspory. Pre budúcnosť je rovnako dôležité pochopiť, prečo mu nezlomilo väz predchádzajúcich dvanásť rokov tunelovaných firiem a neplatených odvodov za tisíce zamestnancov, ktorí skončili na dlažbe.

Rozhodne to nie je príbeh potrimiskára. V 90. rokoch nebolo recepcie, na ktorú by ho organizátori zabudli pozvať, keď si chceli dodať lesk, napriek jeho známej neokrôchanosti. Najmä však bol všade tam, kde sa vyskytovala politická smotánka.

Podľa jeho vlastných slov mal telefón na každého významnejšieho politika v štáte. Nečudo, každý z nich tak či onak čerpal aj z Majského peňazí. Ich základom bol najprv bomba kšeft s taiwanskými počítačmi (kupoval za sto, predával za päťstotisíc korún), neskôr obchody s ropnými produktmi, farebnými kovmi, ale aj kupónová privatizácia či výroba áut v Česku.

Najprv bol jeho čistým favoritom Vladimír Mečiar, neskôr začal podporovať SDĽ či SOP Rudolfa Schustera (na kandidátku ktorej „umiestnil“ aj svoju vtedajšiu partnerku). Medzitým stihol podporovať doslova všetkých vrátane dzurindovcov, možno aj SNS. Mal podiely v denníkoch Sme a Národná obroda, v rádiu Twist a vlastnil časopisy skupiny Horizont. Ak na Slovensku niekedy existoval pravzor oligarchu, bol to práve on.

Politikov si nekupoval preto, aby s nimi robil biznis, ale preto, aby nestrkali nos do jeho biznisu. „Dnes mám so všetkými stranami, koaličnými i opozičnými, dobré vzťahy. Môžeme opäť spokojne obchodovať. Nepotrebujeme pomoc, stačí, keď nemáme nepriateľov,“ konštatoval spokojne ešte v roku 2001, necelý rok pred svojím pádom.

Na rozdiel od Majského dnešní sponzori politickej scény si dávajú trochu väčší pozor na účtovníctvo, menej sa honosia úlovkami z Afriky a menej sa predvádzajú na rautoch. Predovšetkým si však dávajú lepší pozor na to, koho podporujú a za čo ho podporujú.

Portfólio súčasných Majských sa málokedy zužuje výhradne na jeden politický subjekt – nie sú až takí hazardéri. Na rozdiel od Majského však už nezvyknú financovať úplne každého. Aby sa im nestalo to, čo sa stalo jemu: keď padol, vydýchli si na politickej scéne úplne všetci. Nikto pritom nepohol prstom na jeho záchranu.

A majiteľ telefonických kontaktov na všetky dôležité persóny v štáte sa nezmohol na viac, ako na vyhlásenia, že ak ho odsúdia, ublížia ťažko chorému človeku. To bolo pred ôsmimi rokmi, keď ho odsúdili prvýkrát (a vzápätí ho Najvyšší súd oslobodil). Uvidíme, ako sa to skončí tentoraz.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #rozsudok #BMG Invest