Nová kapitola

Podľa britského ministra zahraničných vecí Philipa Hammonda je „veľmi pravdepodobné“, že na ruské lietadlo, ktoré sa zrútilo na Sinaji, spáchal atentát Islamský štát. Vyšetrovanie síce nie je ani zďaleka uzavreté, existujú však indície, napríklad tepelná stopa, naznačujúca prítomnosť bomby v lietadle, že by mohlo ísť o teroristický čin.

05.11.2015 22:00
debata (4)

Ak by sa táto informácia potvrdila, bol by to prvý prípad útoku IS na civilné lietadlo. Znamenalo by to, že teroristi z Islamského štátu pokračujú vo svojom víťaznom ťažení. Okrem toho, že ovládajú časť územia tzv. Levantu (čo samo osebe je unikát, lebo pre takýto typ organizácií sú skôr typické útoky ad hoc na vybrané ciele), ich bunky boli schopné podniknúť útoky v Egypte, Tunisku i Jemene a teraz svoje dielo skazy zavŕšili tým, že dokázali prepašovať a odpáliť bombu v lietadle.

To, že túto eventualitu nemožno brať na ľahkú váhu, dokazuje aj to, že Veľká Británia a Írsko pozastavili v stredu odlety svojich lietadiel z letoviska Šarm aš-Šajch a od soboty lety plánuje lety zrušiť aj Holandsko. Môžeme si len domýšľať, čo bude nasledovať. Útok na niektorý z cieľov v Európe alebo Amerike?

Islamistom sa týmto teroristickým činom podarilo zasiahnuť tri terče naraz: vyvolať strach u turistov, ktorí s obľubou navštevujú toto letovisko. To by vzhľadom na to, že turistika je pre egyptskú ekonomiku priam životne dôležitá, bola obrovská rana pre Sísího režim v Káhire, ktorý sa pred časom vyrovnal s predstaviteľmi Moslimského bratstva. V neposlednom rade by to bola tvrdá facka Rusku, ktoré začalo s náletmi v Sýrii.

Ako na túto novú kapitolu IS odpovie Západ?

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #pád lietadla #Islamský štát #Philip Hammond