Zbytočné čakanie

Po tom, čo britské ministerstvo zahraničných vecí minulý týždeň označilo za „veľmi pravdepodobné“, že pád ruského lietadla na Sinajskom polostrove spôsobil výbuch bomby, začal Londýn z letoviska Šarm aš-Šajch evakuovať svojich občanov.

10.11.2015 10:00
debata

Moskva chvíľu váhala, no napokon prezident Vladimir Putin nariadil minulý piatok pozastaviť všetky lety ruských lietadiel do Egypta, kým sa nestanoví presná príčina havárie Airbusu A 321. To vyčkávanie malo svoje opodstatnenie. Putin sa momentálne doma teší nesmiernej popularite. Ak by sa ukázalo, že smrť 224 ľudí bola odplatou Islamského štátu za zapojenie Ruska do vojny v Sýrii, tak by to iste malo dôsledky na jeho preferencie.

Je pochopiteľné, že vláda v Káhire je veľmi sklamaná z toho, že európski turisti húfne rušia lety do Šarm aš-Šajchu a tí, čo tam už pricestovali, z neho urýchlene odchádzajú. Turistický ruch je pre egyptskú ekonomiku zdrojom obrovských príjmov (približne 11 percent HDP) a  poskytuje prácu zhruba 12 percentám obyvateľov.

Menej pochopiteľné je to, že slovenský rezort diplomacie čakal až do včera, kým našim občanom vydal odporúčanie, aby pred vycestovaním kontaktovali cestovné kancelárie a informovali sa o aktuálnej situácii v oblasti.

Úlohou diplomacie je okrem iného ochrana vlastných občanov. Vzhľadom na to, že situácia na Sinaji je napätá (platí tam naďalej výnimočný stav vrátane zákazu nočného vychádzania), mohlo ministerstvo zahraničných vecí slovenských občanov varovať, aby do obľúbeného letoviska necestovali, minimálne už v piatok. To vyčkávanie v tomto prípade naozaj nemalo žiadny zmysel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #Vladimir Putin #pád lietadla