Luxus

Vzhľadom na oživenie hospodárstva, klesá počet ľudí bez práce. Paradoxne, to, čo by malo byť dôvodom na radosť, spôsobuje zástupcom automobilového priemyslu (a nielen im) vrásky na tvári. Už v súčasnosti nedokážu firmy obsadiť mnohé pracovné pozície.

12.11.2015 08:00
debata (2)

Niektoré prognózy hovoria, že už na budúci rok by mohla byť nezamestnanosť jednociferná. Takúto situáciu sme tu mali naposledy v roku 2008 pred vypuknutím krízy.

V našich podmienkach znamenala magická cifra 9,6 % v postate dno, pravdepodobne nižšie už nezamestnanosť klesnúť ani nemohla, lebo značná časť ľudí bez rekvalifikácie bola jednoducho nezamestnateľná. Vtedy začali prvýkrát na náš pracovný trh prichádzať zahraniční pracovníci.

Vedľajším efektom bolo to, že sme o. i. v podstate dotovali pracovné miesta pre baníkov z Rumunska. Hrozí, že situácia sa môže zopakovať. Hoci spoločnosť Jaguar plánuje na Slovensku odštartovať výrobu až v roku 2018, zvyšné automobilky už teraz počítajú s tým, že im môže chýbať 12– až 14-tisíc kvalifikovaných pracovníkov. A preto bijú poplach. Oprávnene.

Ak aktuálna nezamestnanosť absolventov dosahuje 30 %, pričom viac ako polovica nie je ani štyri roky po skončení VŠ zamestnaná v odbore, ktorý študovali, je v systéme vzdelávania nutné urobiť zmeny. Financovať z rozpočtu budúcich nezamestnaných, resp. dotovať z neho miesta pre cudzincov, ktorí sa tu nerozhodnú žiť, by bolo luxusom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanosť #nezamestnanosť