Bod nula

Öresundský most, spájajúci Dánsko so Švédskom je technický unikát, ktorý sa stal aj dejiskom slávnej škandinávskej kriminálky. Keď sa detektívka Saga Norénová žijúca v Malmö rozhodla, že zájde za kolegom Martinom Rohdem do Kodane, nasadla do svojho Porsche a o chvíľu bola na druhej strane úžiny.

13.11.2015 08:00
debata

Po štvrtku by to mala trochu ťažšie. Na moste síce nie je žiadna technická porucha, Švédsko sa však rozhodlo zaviesť dočasné hraničné kontroly, čím chce zastaviť nekontrolovaný prúd utečencov.

A keď je to nepríjemné, je to vcelku pochopiteľné. Po tom, čo Dánsko pred časom radikálne znížilo dávky pre utečencov a Nemecko sa rozhodlo, že aj Sýrčanov bude vracať do krajín, kde vstúpili na pôdu EÚ, zostalo Švédsko poslednou vytúženou destináciou pre masy utečencov.

Mimochodom, len počas minulého týždňa prišlo do krajiny viac ako 10-tisíc azylantov, čo je najviac v dejinách tejto škandinávskej krajiny.

Aj keď Štokholm voči migrantom presadzoval ústretovú politiku (do konca roka v krajine očakávajú až 170-tisíc azylantov, čím by Švédsko malo viac žiadateľov o azyl na jedného obyvateľa ako Turecko!), situácia sa začala vyhrocovať – nedostatok kapacít, dve desiatky útokov na azylové domy, nutnosť nasadenia armády a v neposlednom rade prudký nárast preferencií extrémnej pravice boli predzvesťou, že narazil na vlastné limity.

Ďalšie obmedzenie pohybu uprostred Schengenu, prirodzene, vytvára tlak na susedné krajiny. Domino efekt tak môže zasiahnuť Nemecko, ale aj Dánsko, kde už zaznievajú hlasy, aby pristúpilo k rovnakému opatreniu.

Po krátkej eufórii a následnom precitnutí sa tak všetko vracia oblúkom späť do bodu nula. Rečí o tom, že to zvládneme, sme už počuli veľa, teraz sú potrebné skutočné riešenia. Vzhľadom na to, akú „akcieschopnosť“ doteraz preukázali európski lídri, sú však obavy na mieste…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Švédsko #hraničné kontroly #migračná kríza