Neskoro, ale predsa

Konečne! Ako inak sa dá zareagovať na správu, že Národná rada s vyšším počtom hlasov, ako si vyžaduje prijatie ústavného dokumentu, schválila zákon o trestnej zodpovednosti právnických osôb. Človeku sa až zakrúti hlava, keď si prejde päť desiatok závažných trestných činov, za ktoré konateľom a majiteľom firiem od nového roka hrozia prísne tresty.

13.11.2015 22:00
debata (2)

Od úplatkárstva, legalizácie príjmu z podvodnej činnosti, cez falšovanie cenných papierov až po nedovolené ozbrojovanie. Od úžery, poškodzovania spotrebiteľa a nekalé obchodné praktiky až po zločiny proti prírode. Budú padať pokuty od 1 500 do 1,6 milióna eur, súd bude môcť uložiť trest, ktorým dôjde k zrušeniu výrobnej či obchodnej spoločnosti, prepadnutiu jej majetku, zákazu účasti na verejnom obstarávaní či prijímaniu podpôr z eurofondov.

A to všetko sa nepoctivým podnikateľským subjektom zatiaľ prepieklo? Nie, za niečo sa dali stíhať konkrétni ľudia. Pred piatimi rokmi sa odobrila tzv. nepravá trestnoprávna zodpovednosť právnických osôb. Bolo to však komplikované, málo efektívne, štát aj občania prichádzali o státisíce eur, kým nezodpovedné „fyzické osoby“ si ďalej užívali život plnými dúškami.

To, že sa táto legislatíva pripravovala až desať rokov, iba dokazuje, ako jej iniciátori narazili na betónový múr lobistov zamestnávateľských asociácií. Ktovie, ako dlho by trvalo jej prijatie, keby nás do toho netlačili medzinárodné organizácie a dohovory. V každom prípade to, čo je inde už dlhodobou samozrejmosťou, sa nastoľuje aj na Slovensku. Najbližšie mesiace a roky preveria, ako sa týchto paragrafov zhostia policajti, prokurátori, sudcovia i samotní podnikatelia. A ukáže sa aj to, čo na zákone treba ešte dobrúsiť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #NR SR #trestná zodpovednosť