Odkaz z Paríža

Pre väčšinu teroristických útokov býva charakteristické to, že sa odohrajú vtedy a tam, kde je to skrátka pre útočníkov najjednoduchšie. To však neznamená, že ich riadi čistá náhoda.

14.11.2015 12:40
debata (66)

Ani Islamský štát na Blízkom východe nijako zvlášť nevyhľadáva vojakov zo špeciálnych jednotiek protivníka. Fanatickí vrahovia sa oveľa častejšie nechávajú fotiť a filmovať pri tom, ako berú životy tým najľahším cieľom: humanitárnym pracovníkom, novinárom, či bezbranným bežným obyvateľom oblastí, ktoré obsadili.

Vražedné útoky na európskom kontinente mávajú v drvivej väčšine rovnaký pôdorys. Práve v tom je však jadro ich odkazu.

Nie je náhoda, že už po druhý raz v tomto roku sa stala terčom útoku metropola krajiny, ktorá dala svetu heslo Sloboda, rovnosť bratstvo. A nie je náhoda, že sa tak stalo v piatok večer na miestach, kde si chodia ľudia vychutnávať slobodu: na koncerte, v reštauráciách, kaviarňach, na priateľskom futbalovom zápase… Je skoro až zbytočné dodávať, že cieľom útoku je práve tá sloboda. Také je to evidentné.

Počet obetí nie je pritom zďaleka jediným, čo je na útokoch piatkovej noci v Paríži šokujúce. Šokujúce je, ako jednoducho sa dá vykonať akcia s natoľko ďalekosiahlymi a zložitými konzekvenciami. Francúzsky prezident Francois Hollande vo svojom vyhlásení o tom, že útoky v Paríži boli aktom vojny zo strany Islamského štátu, spomenul i to, že útoky boli naplánované a zorganizované zo zahraničia. Je to možné, koniec-koncov, objavujú sa už prvé správy o zatýkaní v Bavorsku, či o možnej belgickej linke. Nech už však bola konšpirácia za týmito útokmi akokoľvek zložitá, na jej samotné vykonanie stačilo pár mladíkov s vymytými hlavami a samopalmi v rukách. Simultánnosť útokov zabezpečia obyčajné mobily, či dokonca len hodinky.

Aký je teda ich odkaz? Zabudnite na slobodu a bežné radosti života. Bojte sa, ozbrojte a obrňte sa. Odkaz jednoduchý, konzekvencie strašné. Islamský štát postupuje v hrozivej zhode s európskou extrémnou pravicou. Obe strany sú fascinované predstavou globálneho náboženského konfliktu. Obe strany vyznávajú spoločnosť, v ktorej jednotlivec nemá nijakú hodnotu oproti fetišom krvi, rasy, viery, či štátu.

Musíme sa brániť, ale zároveň musíme mať čo brániť. Najnebezpečnejším strašidlom, ktoré sa teraz vznáša nad Európou, je pokušenie vzdať sa vecí, ktoré nás odlišujú od extrémistov jednej, či druhej strany.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristický útok #Paríž #Francois Hollande #Islamský štát