Zdravotnícke suchoty

Odhaduje sa, že na konci roka vykážu slovenské nemocnice sekeru pol miliardy eur. A keďže sadzba poistného za poistencov štátu bude v budúcom roku iba 4,30 %, čo je absolútne nedostačujúce, budú peniaze v zdravotníctve opäť chýbať.

25.11.2015 22:00
debata (4)

Podľa Ivana Šramka, predsedu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, sú výdavky pre zdravotníctvo v rozpočte na rok 2016 „podhodnotené zhruba o 140 mil. eur“ a na budúci rok nám tak hrozia nové dlhy.

Slovenské zdravotníctvo, okrem akútneho nedostatku peňazí, je navyše veľmi neefektívne. Doteraz sme neboli schopní zaviesť DRG systém, ktorý diferencuje platby podľa nákladovej náročnosti diagnóz a jeho zavedenie by umožnilo spravodlivo a transparentne prerozdeľovať zdroje.

Z finančného hľadiska je teda zvýšenie miezd v takejto situácii úplne nereálne. Vzhľadom na uvedené skutočnosti by sa dokonca dalo povedať, že ponuka ministerstva pre zdravotné sestry je viac ako štedrá.

Toto všetko samozrejme sestričku s 30-ročnou praxou, ktorú každý deň čaká plná čakáreň pacientov, resp. má množstvo nadčasov, vôbec nemusí zaujímať. Z jej pohľadu je dôležité iba to, aby za svoju prácu dostala dôstojnú mzdu.

Akokoľvek sú požiadavky sestier legitímne, je tu ešte jeden faktor, ktorý hrá proti nim. Pokiaľ ich výpovede zásadne neohrozia chod zdravotníctva, tak pravdepodobnosť, že dosiahnu svoje požiadavky, bude veľmi nízka. Inak povedané – ak nebudú mať taký silný „nátlakový“ potenciál ako pred štyrmi rokmi lekári, nedosiahnu nič. Resp. asi najpravdepodobnejší je scenár, že z oboch strán dôjde k nejakému kompromisu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #platy #zdravotníctvo #financie #zdravotné sestry #výpovede