Blesky na východe

Nad Košicami sa zatiahli mračná a blýska sa. Nie je to však priamo o počasí. Mračná v skutočnosti posielajú roky mocnosti i na košický U. S. Steel.

01.12.2015 14:00
debata (2)

Trpí aj žiarske Slovalco, Železiarne Podbrezová, OFZ Istebné. Čím vlastne? Nerovnosťou. Svetové mocnosti si prispôsobili pravidlá. Fabriky v USA či Číne môžu so zveličením robiť všetko, ale slovenské musia všetky pravidlá zase dodržiavať. Ako má prežiť košický U. S. Steel, keď ho Európa tlačí do čoraz prísnejších noriem a produkcia z fabriky musí konkurovať tej čínskej, kde pri fabrikách tečú rieky plné chemikálií a v mestách sa pre smog nedá ani poriadne dýchať.

Ako majú naše fabriky potom vnímať úsmevy najmocnejších, ktorí včera prišli do Paríža. Ich slová o záchrane planéty sa počúvajú naozaj dobre. Vytvoria sa miliardové fondy a rieši sa „kto, koľko a komu zaplatí za náklady spojené s investíciami do obnoviteľných zdrojov energie a na projekty limitujúce dosahy klimatických zmien“.

Takže celý svet sa ide skladať na to, aby fabriky v Ázii, Indii či USA alebo v Južnej Amerike mohli prestať vypúšťať špinu z komínov a mohli byť ďalej konkurencieschopné. Kto však zaplatí Slovákom to, že sa napríklad roky skladáme na podporu obnoviteľných zdrojov energie? Ľudia to „vyrovnajú“ cez ceny elektriny.

Slovensko pravidlá dodržiava, ale svet nie. Kto však mocnosti donúti vzdať sa peňazí, ziskov, majetkov, výnosov, dobrého života? Fondy majiteľov Microsoftu či Facebooku sa javia len ako marketingový ťah. Ani fond 100 miliárd dolárov nepomôže, keďže je to iba pätina z dotácií na fosílne palivá.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #U.S. Steel