Trumpoviny

Očakávalo sa, že v republikánskych primárkach bude mať hlavné slovo tretí zástupca dynastie Bushovcov, guvernér štátu Florida Jeb Bush. Dlho to tak aj vyzeralo, lenže od leta, keď svoju nomináciu oznámil Donald Trump, je všetko inak. Excentrický miliardár, ktorý bez rozpakov uráža ženy a predovšetkým prisťahovalcov, sa raketovo prebojoval na čelo republikánov. Odvtedy valcuje všetkých svojich konkurentov, pred ktorými má vyše 15-percentný náskok.

09.12.2015 11:00
debata (11)

Je zrejmé, že sa chce vymedziť voči prezidentovi Obamovi, ako aj voči ostatným kandidátom. Keďže nemá reálne čo ponúknuť a nemá ani žiadnu čitateľnú ideológiu, popularitu si môže udržať, iba ak bude výrazne iný. V pondelok však totálne prestrelil. Výzva zablokovať všetkým moslimom vstup do Spojených štátov je „prisilný čaj“ aj pre mnohých milovníkov čajových párty, ktorých je v tejto strane neúrekom.

Trump však nie je jediný „exot“ v radoch republikánov, úspešne mu sekunduje bývalý neurochirurg Ben Carson. Odmietať evolúciu a prirovnávať potraty k otroctvu už patrí pomaly k republikánskemu štandardu, tvrdiť však, že egyptské pyramídy boli vybudované ako sýpky, tak to už je čistý „úlet“!

Aj keď sa niekomu môže kampaň vďaka Trumpovi javiť ako oveľa „zábavnejšia“, pre jadro republikánov je doslova nočnou morou. Okrem toho, že je neriadenou strelou, vďaka svojmu bohatstvu je aj finančne úplne nezávislý, a tak na neho nemajú prakticky žiadne páky.

Dá sa však povedať, že republikáni žnú iba to, čo zasiali. Sarah Palinová bola predzvesťou úpadku strany a Donald Trump s najväčšou pravdepodobnosťou toto dielo skazy dokoná.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #republikáni #primárky #Donald Trump #Ben Carson