Obchodníci so smrťou

Každý, kto ochorie, s nádejou sa vkladá do rúk lekárov. Verí, že mu pomôžu. Pre chorých na rakovinu je chemoterapia často tou poslednou možnosťou. Tých niekoľko dávok môže rozhodnúť o ďalšom živote alebo smrti.

17.12.2015 12:00
debata (4)

Pri správe, že v Národnom onkologickom ústave (NOÚ) kradli samotní zamestnanci cytostatiká – lieky na prípravu chemoterapie, musí každého zamraziť.

Neexistuje výraz na to, kam až sú niektorí jedinci vo svojej chamtivosti schopní zájsť. Ľudí, ktorí okrádali pacientov so smrteľným ochorením, rakovinou, nemožno nazvať inak ako hyeny. Snáď každá rodina sa stretla s touto ťažkou ranou osudu. Onkologické ochorenia si berú deti, mladých i starých. Môžeme sa teraz len pýtať, koľko životov a tragédií majú na svedomí špekulanti so životmi týchto ťažko chorých ľudí. A ako je vôbec možné, že polícia zamestnancov stíha na slobode? Čo robili a robia kompetentní?

Ak sú toto schopní urobiť ľudia, ktorí nás majú liečiť, neradno si potom predstaviť tých, čo nás majú trestať… Vypovedá to o nás možno viac, ako sme ochotní pripustiť. A aj keď to môže znieť paušalizujúco, opäť sa raz potvrdilo, že najväčšími nepriateľmi sme my sami. Aj keď sme celkom neklesli na úroveň krajín, kde sú pre peniaze ochotní kšeftovať s ľudskými orgánmi, tak sme sa k nim nebezpečne priblížili. Zatiaľ nevieme, či chamtivosť zamestnancov NOÚ zabíjala, no už len prípustnosť tejto eventuality je desivá.

Preto je bezpodmienečne nutné, aby vyšetrovatelia spätne preverili všetkých pacientov, ktorí v danom období podstúpili liečbu. V prípade, že sa dokáže priama zodpovednosť za spôsobenú smrť, trest musí byť oveľa vyšší než avizované troj- až desaťročné väzenie.

Kauza je len časťou obrovskej mozaiky zvanej reexport. Nízka cena liekov na Slovensku je príčinou, že sa s nimi kšeftuje. Distribútori, ktorí majú bežne marže okolo 3 percent, pri legálnom vývoze do zahraničia zarobia až 20 % (nehovoriac o nelegálnom, tam sa marže pohybujú až na úrovni 100 a viac percent!). Dokonca existujú firmy špecializujúce sa na reexport. V tomto biznise si prídu na svoje aj lekárne, ktoré by za normálnych okolností skrachovali, predajom žiadaných liekov sa však dokážu udržať pri živote.

A tak asi nikoho neprekvapí, že v posledných rokoch nadobudol reexport liekov charakter pandémie. Keďže zákon toto obchodovanie nezakazuje, všetko je úplne legálne.

Vzhľadom na to, že zákaz vývozu liekov by odporoval jednému zo základných princípov EÚ – voľnému pohybu osôb, tovarov a služieb, sa doteraz nepodarilo presadiť riešenie, ktoré by bolo v súlade s legislatívou únie a zároveň by zabránilo neželanému kšeftovaniu.

Táto kauza, svedčiaca o ľudskom hyenizme, by preto mohla byť dostatočným mementom, aby sa nezmyselná Hlava XXII zmenila.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #chemoterapia #NOÚ #cytostatiká