Rana pod pás

Ak by si chcel niekto vážne pohnevať dôchodcov v Bratislavskom kraji, tak by to neurobil účinnejšie, ako zavedením tzv. seniorpasov. Zvláštna koalícia magistrátu hlavného mesta SR, vedenia župy a viacerých dopravných firiem prijala rozhodnutie, ktoré hlboko zasiahlo do života občanov starších ako 70 rokov. Teda tých, čo chcú používať mestskú hromadnú dopravu, povýšenú na krajskú, hoci drvivá väčšina z nich cestuje iba po Bratislave.

30.12.2015 12:00
debata (10)

Ak seniorom dosiaľ stačil na bezplatnú prepravu občiansky preukaz, teraz si musia vybaviť do 31. decembra čipovú kartu za 5,30 eura i s fotografiou (tiež niečo stojí). Týka sa to aj zdravotne ťažko postihnutých, pravda, tí už musia preplatiť časť cestovného.

Sľuby spred dvoch mesiacov, že všetko prebehne hladko, preto sa dôchodcovia nemusia ponáhľať, boli zavádzajúce. A cynické. Rovnako ako informačná kampaň, ktorá sa rozbehla len zo tri dni pred spustením nového dopravného systému. Celý november a december v dlhých radoch prestupovali dezorientované starenky a starí páni, mnohí s paličkami či barlami, pred okienkami rozličných inštitúcií. Nejeden to ustatý po hodine čakania vzdal: „Prídem radšej zajtra, o čosi skôr, privstanem si…“ No situácia sa nezlepšila, naopak, s blížiacim sa koncom roka sa komplikuje.

To nikomu kompetentnému za tie týždne neprišlo na um, ako toto verejné šikanovanie zastaviť? Prečo je potrebná aj fotka, keď každý má občiansky preukaz? Prečo nestačí iba tento štátom vydaný dokument? Vari mu na bratislavskej radnici nedôverujú? Alebo prečo čipovú kartu nepošlú dôchodcom domov, ako napríklad banky?

Všeobecne to najmä starší dôchodcovia na Slovensku nemajú ľahké. Komu stojí za to, aby im život ešte s takýmito „seniorpasmi“ strpčoval? Iba preto, aby bolo na novoročné prémie?

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Bratislavská integrovaná doprava #SeniorPas