Škaredé obrázky

Výrobcovia a distribútori tabakových produktov tradične spochybňujú kroky Európskej únie, ktoré majú odviesť státisíce fajčiarov od ich zlozvyku. Nevynímajúc jej najnovšiu smernicu, podľa ktorej od mája budúceho roka musia byť na cigaretových škatuľkách okrem varovných textov aj obrázky, ktoré určite nepridajú chuť k vdychovaniu škodlivých, doslova vraždiacich návykových látok. Umierajúci pacient na nemocničnej posteli, ľudia bez končatín...

31.12.2015 13:00
debata (3)

Producentom sa to, pochopiteľne, nepáči, ale fakt je fakt. Postupne prijímané opatrenia prinášajú svoje ovocie. Všeobecne v Európe aj na Slovensku z roka na rok počty fajčiarov klesajú. Došlo i k etickému zlomu, rozšafne sediaci džentlmen s cigarou v ústach či elegantná dáma bafkajúca z cigaretovej špičky prestali byť „in“. Spoločnosť preberá iné idoly. Hádam raz príde čas, keď produkcia cigariet už nebude prinášať vysoké zisky a aj štát uprednostní zdravé populácie občanov pred tučnými príjmami zo spotrebnej dane z tabaku.

Štatistiky o vážnych zdravotných komplikáciách spôsobených fajčením, osobitne viacerých druhov rakoviny, sú však naďalej neúprosné. Navyše ťažisko „nainfikovaných“ nikotínom sa presúva do čoraz nižších vekových vrstiev. Každý druhý slovenský stredoškolák má skúsenosti s aktívnym fajčením! Práve na mladú generáciu treba sústrediť celoeurópsku kampaň. Ak odborníci tvrdia, že odstrašujúce kresby na škatuľkách zapôsobia najmä na tínedžerov, potom je to správne rozhodnutie EÚ.

Teraz ide o to, aby sa zvolila čo najvhodnejšia frekvencia výmeny týchto „škaredých“ obrázkov, lebo ako sa hovorí, človek si zvykne na všetko, aj na smrť. A v tomto prípade to, žiaľ, nemusí byť ďaleko od pravdy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #cigarety