Na sude

Nielen Iráncov a obyvateľov ostatných krajín, kde žijú príslušníci šiitskej vetvy islamu, pobúrila poprava duchovného Nimra Bákira Nimra. Veru dozrel čas, aby sa celý demokratický svet vážne zamyslel, aký režim vládne v Saudskej Arábii, ktorý chápe spravodlivosť, osobitne v oblasti ľudských práv, na úrovni vrcholného stredoveku, vrátane amputácie ruky za obyčajnú krádež.

03.01.2016 22:00
debata (4)

Nimr doplatil životom na to, že bol najostrejší kritik sunnitskej dynastie Saudov a obhajca náboženských menšín na celom Blízkom východe. Bol radikálny v názoroch, no staval sa za politické riešenie problémov. V sobotu ho však popravili so 46 údajnými teroristami, z nich malo byť 43 napojených na sunnitskú fundamentalistickú skupinu Al-Kajdá.

Vlani tam vykonali prinajmenšom 157 popráv, zväčša sťatím hlavy, čo je najvyšší počet za posledné dve desaťročia. Nech už ide o akýchkoľvek odsúdených, dokonca aj arabské médiá spochybňujú regulárnosť týchto súdnych procesov. Nie je zanedbateľné, že teroristický Islamský štát je podľa viacerých indícií ekonomicky i vojensky napojený na klan kráľovskej rodiny v Rijáde.

Paradoxne vlani v septembri OSN vymenovala za predsedu svojej významnej Rady pre ľudské práva ambasádora Saudskej Arábie, krajiny ležiacej na rope. Svetová verejnosť aj vtedy protestovala, no toto rozhodnutie uvítali USA, ktoré sú zo západných štátov tradične najbližším spojencom Saudov.

Niekedy sa prísna kontrola dodržiavania ľudských práv hodí, inokedy nie. Napríklad ak ide o nerastné bohatstvo a geopolitické záujmy Washingtonu, ktorý má na rozličné diktatúry rozličný meter. Vyvolávanie nevraživosti medzi moslimskými krajinami je však práve v súčasnosti nebezpečnejšie, ako fajčenie na sude s pušným prachom.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #poprava #šiiti