Svetlo v tme

Hustá hmla, tma už podvečer. Po celom Slovensku. Ľudia sa vracajú z roboty a z nákupov na víkend. Koľkí z nich majú reflexné prvky? Málokto.

09.01.2016 15:00
debata (5)

Počty sú pritom neúprosné. Vlani zahynulo na cestách 80 chodcov, o 22 viac ako v roku 2014. Úplne zbytočne. A to sú iba smrteľné prípady. Koľko bolo takých nehôd so zraneniami – pre obyčajnú hlúposť?

Najčastejšou príčinou býva práve to, že ľudia za zníženej viditeľnosti nenosia na šatách či taške odrazové pásky alebo iné predmety, hoci im túto povinnosť už rok ukladá zákon. Pritom to chce tak málo: mať ich pri sebe stále, lebo človek nevie, kedy a kde ho prikvačí tma.

Darmo budú chodci nadávať na nepozorných a arogantných vodičov, keď im v pološere, večer či nadránom na vozovke nedajú ani šancu, aby ich zbadali. Kto je potom bezohľadný? Voči ostatným, ale aj voči sebe, svojmu zdraviu a neraz i životu?

Chce to viac osvety? Možno v médiách, v školách alebo i v kostoloch. Polícia už dva roky organizuje kampaň, v rámci ktorej nezodpovedným účastníkom premávky vysvetľuje, dohovára, aj im zadarmo rozdáva reflexné prvky. Ukazuje sa, že ani to nestačí.

Treba využiť zákonné ustanovenia a občas napariť pokutu. V Česku tak vlani vybrali poldruha milóna korún a prináša to pozitívne výsledky. Ak sa Slováci a Slovenky správajú na cestách tak, akoby sa nechceli cítiť bezpečnejšie, treba im k tomu pomôcť. Aj cez ich peňaženky.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #chodci #reflexné prvky #dopravné nehody