Moc nie je všetko

Nikto nie je doma prorokom. V prípade Antona Srholca tieto slová platia dvojnásobne. Tak ako bol v nemilosti svetskej moci za minulého režimu, nedostalo sa mu adekvátneho uznania ani od cirkevnej moci po nežnej revolúcii.

12.01.2016 22:00
debata (15)

Pritom sa celý život držal iba svojho presvedčenia, že sloboda je tá najvyššia hodnota, za ktorú stojí bojovať, a pri jej obhajobe neuhol ani o milimeter. Človek, ktorého nezlomili ani lágre a ktorý bol bytostne presvedčený, že jeho poslaním je pomáhať slabým a ľuďom v núdzi, nie je žiadny rebel. Je to svojbytný človek s veľkým srdcom, ktorý si pevne stojí na svojich zásadách, nehľadiac na to, aká ideológia momentálne vládne a kto je momentálne pri moci. Nečudo, že na Slovensku sa mu od mocných nedostávalo uznania. O to viac ho však milovali ľudia. Aj keď smrť končí všetky spory a nad hrobom zosnulého sa dokážeme povzniesť nad všetko – neprítomnosť hlavných cirkevných a svetských predstaviteľov na pohrebe Antona Srholca ukazuje, že veľkorysosť nepatrí do výbavy našej elity.

Jedni i druhí tým len zvýrazňujú, že pre nich je jeho životný príbeh skutočného, otvoreného a nesmierne ľudského človeka, ktorý má zároveň pochopenie pre slabosti ostatných, nepríjemnou pripomienkou, že moc nie je všetko.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Anton Srholec