Hranice súkromia

Rozprávanie o zamestnancoch, ktorí prišli do práce o hodinku skôr, aby mohli surfovať na webe a vybaviť si súkromné e-maily, znie v ére mobilného internetu ako príhoda z internetového praveku. Lenže nie to tak dávno, čo sa po kanceláriách rozliehalo "bzučanie" telefónnych modemov a domáce pripojenie bolo pre bežného smrteľníka obrovský luxus, takže mnohí si radšej privstali...

13.01.2016 22:00
debata (8)

Aj keď dostupnosť internetu sa rapídne zvýšila, určité obmedzenia, pokiaľ ide o jeho využitie na pracovisku, zostávajú. V niektorých firmách majú napr. jasne stanovené, že pracovníci nemajú firemný e-mail používať na súkromné účely. Mnohí majú zasa zablokovanú veľkú časť webu, takže na sociálne siete a súkromné e-maily môžu v práci zabudnúť.

Monitorovanie a kontrola elektronickej pošty zamestnancov zo strany zamestnávateľa je preto už niekoľko rokov predmetom vášnivých diskusií.

Teraz však Európsky súd pre ľudské práva prichádza s prelomovým rozhodnutím: zamestnávatelia môžu monitorovať aj súkromnú komunikáciu zamestnancov na internete. To, čo bolo zo strany zamestnancov vnímané ako neprimeraný zásah do ich súkromia, je teda legálne, lebo podľa verdiktu zo Štrasburgu v pracovnej dobe nie je možné používať počítač spoločnosti na vlastné súkromné účely.

Tento precedens znamená, že hranice súkromia sa zasa o kúsok zmenšili. Hoci od uvedenia Chaplinovej grotesky Moderná doba uplynulo rovných 80 rokov, radový zamestnanec zostáva stále iba malým kolieskom v obrovskom súkolesí a vyhliadky na zlepšenie sú v nedohľadne, aj keď ťažkú manuálnu prácu vystriedali počítače.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #e-mail #Európsky súd pre ľudské práva #ochrana súkromia