Revolúcia 4.0

Štvordňový pracovný týždeň alebo strata ďalších pracovných miest? Čo nás čaká? O tom, či umelá inteligencia, pokročilé technológie a digitalizácia prinesú ľudom viac úžitku, alebo ich, naopak, pripravia o prácu, sa diskutuje už dlhšie.

26.01.2016 12:30
debata (7)

To, že táto téma bola v uplynulých dňoch predmetom debát vo švajčiarskom Davose, znamená, že doba, keď stroje v oveľa väčšej miere začnú nahrádzať prácu ľudí, sa nezadržateľne blí­ži.

Ak by sme mali veriť slovám známeho aktivistu Andrewa Keena, tak veľa dôvodov na optimizmus nemáme. Upozorňuje, že najväčší internetový obchod na svete potrebuje na predaj tovaru v hodnote 10 miliónov dolárov iba 14 zamestnancov, zatiaľ čo tradičné hypermarkety dosahujú rovnaký obrat so 47 zamestnancami.

Je pravda, že na jednej strane on-line obchody majú závratné zisky a berú prácu ľudom, tak ako stroje v časoch raného kapitalizmu. Vzbura proti strojom – akýsi nový luddizmus – však nie je žiadnym riešením.

Svet bez internetu a fabriky bez robotov si už ani nevieme predstaviť. Ide skôr o to, akým spôsobom sa benefity zo „štvrtej priemyselnej revolúcie“ prerozdelia medzi ľudí.

Aby sa nestalo, že ešte užšia skupina ľudí bude z nových technológií profitovať, zatiaľ čo milióny ľudí bez práce budú živoriť. To je však otázka nastavenia politík, pretože je zrejmé, že nie každý má predpoklady, aby pracoval v oblasti IT alebo v kreatívnom priemysle.

Takémuto negatívnemu scenáru však možno čiastočne predísť – dôrazom na vzdelanie. Aj keď vysokoškolský diplom už dávno negarantuje stabilné pracovné miesto, stále existuje silný predpoklad, že tých kvalifikovanejších nenahradia roboty.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #nové technológie #Davos