Trocha demografie nikoho nezabije

Nedostatok miest v materských školách trápil v posledných rokoch najmä obyvateľov väčších miest. 79 miliónov eur, ktoré pôjdu na ich opravu a rozšírenie kapacít, preto iste prispejú k zlepšeniu situácie.

29.01.2016 12:00
debata (50)

Na to, že u nás sa obvykle hasí, až keď je oheň na streche, namiesto toho, aby sme takýmto situáciám predchádzali, sme si už zvykli. Stačilo by pri tom tak málo… Napríklad pozrieť si demografické štatistiky. Na základe týchto údajov sa dá potom ľahko predvídať, kde a kedy bude potrené kapacity zvýšiť, resp. znížiť, čo s istým fázovým posunom platí aj pre kapacity základných a stredných škôl.

Po rokoch 2001 – 2002, keď sa na Slovensku narodilo historicky najmenej detí (51– resp. 50-tisíc), hoci paradoxne v reprodukčnom veku sa u nás nachádzalo historicky najviac žien, a mnohé škôlky preto následne zrušili, sme v posledných piatich rokoch svedkami malého baby-boomu. Ročne príde na svet okolo 60-tisíc detí. Ide však o dočasný jav, lebo počet žien v reprodukčnom veku bude v najbližších rokoch prudko klesať a s nimi i počet narodených detí. Už teraz sa dá preto povedať, že toto bude na dlhú dobu posledné rozširovanie kapacít škôlok. To bude mať neskôr veľké dopady na rušenie ZŠ a SŠ a môže to zásadným spôsobom ovplyvniť financovanie škôl.

Prognózy naznačujú, že v dôsledku nižších prírastkov začne v horizonte 5 –10 rokov počet obyvateľov u nás klesať. Preto treba konečne začať serióznu debatu o riadenej migrácii.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #materská škola