Vytrimeme

Ako som vstúpil do seba. Aj tak by sa dalo nazvať tretie dejstvo frašky o bratislavskej integrovanej doprave (BID), keď primátor Ivo Nesrovnal pripúšťa, že by za ňu ťažko zdravotne postihnutí predsa len nemuseli platiť.

04.02.2016 12:00
debata (7)

Vlani v máji im túto „vymoženosť“ celkom zrušil, v októbri po rozhorčených protestoch akože veľkoryso privolil čiastočnú zľavu. K tomu, aby ho svedomie až tak netlačilo, dopomohli nové štatistické údaje. Verejnou dopravou necestuje až 17-tisíc hendikepovaných, ako strašili, ale iba 12-tisíc.

Vedenie hlavného mesta má navyše spolu s ďalšími prepravcami BID na krku súdnu žalobu za šikanovanie dôchodcov starších ako 70 rokov, ktorí si museli za krušných podmienok vybavovať čipové karty. Napriek tomu, že nielen podľa sedliackeho rozumu, ale aj podľa odborníkov by im mal stačiť občiansky preukaz. Kolotoč sa opäť spustí v decembri, lebo každoročne treba kartu obnovovať. Zrejme, aby ju mohli starenkám a starčekom vziať, keby náhodou omladli…

Nepríjemné tlaky na primátora. Vari preto rozvažuje aj o ostatných kategóriách pasažierov, ktorí vlaňajším rozhodnutím prišli o bezplatnú dopravu. Napríklad dobrovoľní darcovia krvi. Na oblastný výbor Zväzu protifašistických bojovníkov zase prišiel prípis, aby oznámili počet účastníkov odboja mladších ako 70 rokov (starší majú BID ako ostatní občania automaticky zadarmo).

Nuž, vysvetľujte pánom z magistrátu, že druhá svetová vojna sa skončila už pred 71 rokmi a najmladšia žijúca držiteľka osvedčenia č. 255 Anička, ošetrovateľka v partizánskej skupine na východnom Slovensku, bude čoskoro oslavovať 86. narodeniny. Ale dajako vytrimeme. Nielen vojnu, ale aj toto vedenie Bratislavy.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivo Nesrovnal #ZŤP #Bratislavská integrovaná doprava