Peppino a spol.

Je veľmi pravdepodobné, že 500-eurovú bankovku mnohí Slováci nikdy nedržali v ruke. Pre bežného smrteľníka sa táto suma rovná mesačnému príjmu.

21.02.2016 12:30
debata

O to viac si bankovky s vysokou nominálnou hodnotou obľúbili kriminálnici, ktorí nimi financujú svoj nelegálny biznis. Aj preto Európska centrálna banka zvažuje, že 500-eurovú bankovku zruší.

Zabila by tak dve muchy jednou ranou – „cash“ s vysokou nominálnou hodnotou je totiž v kurze aj u falšovateľov.

Keď v októbri 2014 na diaľnici D2 chytili dvoch členov falšovateľského gangu, zistilo sa, že mali k dispozícii originálny papier na tlač bankoviek, ktorý zmizol spolu s kamiónom na Apeninskom polostrove. Ak by ich plán vyšiel, svet by zaplavili bankovkami na nerozoznanie od skutočných, v celkovej hodnote 1,3 miliardy eur! Na porovnanie – príjmy slovenského rozpočtu na tento rok predstavujú 14,27 mld. eur.

Ak predtým obom hrozil 20-ročný trest za spáchanie obzvlášť závažného zločinu falšovania cenných papierov a teraz sudca tvrdí, že „dôvody ich väzby pominuli“, tak ide o zjavné protirečenie. Buď teda polícia držala rok a pol akože nevinných vo väzení, alebo, čo sa javí ako pravdepodobnejšie, chyba sa stala na druhej strane.

Potom sa však len ťažko možno vyhnúť podozreniu, či náhodou podarený Peppino a spol. „plody svojej práce“ neposlali na príslušné miesta, za čo dostali protislužbu. Pri stave slovenskej justície by to ani nikoho neprekvapilo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cosa Nostra #bankovky #falšovanie peňazí