Súmrak pre nebankovky

Dobrá správa. Zo Slovenska odchádza prvá zahraničná nebanková spoločnosť. Pritom nejde o ledajakú firmu, ale o najväčšiu svojho druhu pod Tatrami. Provident Financial k náhlemu rozhodnutiu dospel iba niekoľko mesiacov po tom, čo dostal od Národnej banky Slovenska licenciu, podľa nového zákona potrebnú na tento typ kvázipodnikateľských aktivít.

28.02.2016 22:00
debata (24)

Provident pristúpil k tomuto kroku "po dôkladnom posúdení dopadov legislatívnych zmien na naše podnikanie“. Tie hovoria jednoznačne: zisky padajú. Anglický výraz „provident“ znamená prezieravý, opatrný, šetrný. Menej obozretnosti však spoločnosť vyžadovala od klientov.

Tisíce ľudí, osobitne dôchodcov, sa pre svoju dôverčivosť dali nachytať na medové motúziky a pre niekoľko stovák korún, neskôr eur, prišli o celoživotné úspory či dokonca o strechu nad hlavou. Nebankovky hľadali nové a nové úskoky, ako obísť zákony, ešte častejšie sa takýmito úvahami vôbec nezaťažovali. Ani sa nesnažili tváriť, že majú iné zámery ako ich kolegovia úžerníci v rómskych osadách.

Trúbenie Providentu na ústup, po ktorom, verme, budú nasledovať ďalší, ako aj to, že z troch stovák nebankoviek požiadala o licenciu iba desatina, naznačuje, že vlaňajšie legislatívne zmeny konečne trafili do živého. Dodatočné cynické vyplakávanie, že vyše tisíc „pôžičkových agentov“ stratí prácu, je to najmenej, čo by nás malo v tejto chvíli znepokojovať. Na adresu vyhrážok, že teraz nastúpi čierny trh, treba rázne odpovedať: na to máme políciu.

Škoda len, že sa tvrdé zákony proti nebankovkám neprijali už pred pätnástimi či ôsmimi rokmi. Koľko jednotlivcov i celých rodín by sa zachránilo pred brutálnymi podvodníkmi?

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Provident #nebankovky