Európske riešenie

Už v pondelok sa bude konať dôležitý summit EÚ s Tureckom, venovaný migračnej kríze. Keďže je označovaný ako posledný možný termín, ktorý má Európa na riešenie tohto problému, k nejakej dohode by malo dôjsť.

03.03.2016 22:00
debata

Stačí sa však započúvať do aktuálnej „diskusie“ medzi európskymi lídrami a každému musí byť jasné, že jednoduché to nebude.

Grécky premiér Tsipras sa vyhráža sankciami krajinám, ktoré nechcú povinne prijať utečencov. Rakúsky minister zahraničia Sebastian Kurz na revanš žiada Grécko, aby prestalo utečencov púšťať ďalej do Európy. Merkelová na predvolebnom mítingu CDU v Porýní-Falcku krajinám V4 nepriamo odkázala, že len hovoriť NIE nie je riešením. Aby bola kakofónia dokonalá, Francúzi hrozia Britom, že pokiaľ dôjde k Brexitu, nechajú voľne prúdiť migrantov na ostrovy…

Všetci čakajú, čo povie Angela Merkelová. Tá tvrdí, že je nutné presadiť „európske riešenie“, lebo žiadny plán B neexistuje. Nik však netuší, čo má konkrétne na mysli.

O tom, že predstavy jednotlivých štátov sa značne líšia, svedčí aj nemecko-rakúsky slovný pingpong. „Hranice boli otvorené, ja som ich neotvorila,“ povedala pre ARD Angela Merkelová. „Otvorenie hraníc bola chyba,“ zakontroval Kurz.

Je zrejmé, že Merkelová nechce stratiť tvár. Preto odmieta denné kvóty, ktoré nedávno zaviedla Viedeň. Realita je však taká, že Nemecko Rakúšanom jednoducho oznámi, že v daný deň prijme iba toľko a toľko utečencov. Že je to pokrytecké? Áno, oficiálne však Berlín drží svoju líniu… A tak sa zdá, že azda jediné, na čom sa európski politici zhodnú, je Tuskov apel na všetkých ekonomických utečencov: „Je jedno, odkiaľ pochádzate, nechoďte do Európy!“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #utečenci #summit EÚ - Turecko