Geopolitika

Ceny zemného plynu sú na 11-ročnom minime a plynárenské spoločnosti v EÚ majú s Ruskom uzavreté dlhodobé zmluvy. Z tohto pohľadu sa plánovaná výstavba terminálov na skvapalnený plyn (LNG) v bratislavskom a komárňanskom prístave môže javiť ako úplne zbytočná.

06.03.2016 15:00
debata (8)

Omyl. Plynová kríza v januári 2009 nám ukázala, aká krehká je pozícia Slovenska. Sme prakticky úplne závislí od dodávok ruských energetických komodít. Našťastie, už sme sa poučili a máme podpísané zmluvy o reverznom toku plynu s Českom i Rakúskom.

V situácii, keď sú vzťahy medzi Ukrajinou a Ruskom stále napäté, je obzvlášť dôležité myslieť na vlastnú energetickú bezpečnosť.

O potrebe diverzifikácie zdrojov sa už hovorí dlho a práve dovoz skvapalneného plynu je jednou z možných alternatív. Aj keď LNG je momentálne iba doplnkový zdroj, v budúcnosti môže zohrávať významnú úlohu.

Podľa plánov EÚ by sa dodávky LNG do Európy v najbližších rokoch mali zvýšiť až o 50 percent. A predovšetkým je to dôležitý signál pre Gazprom, že nik nie je nenahraditeľný a existujú aj iné možnosti…

Ťažba bridlicového plynu nie je práve najekologickejšia, no v Spojených štátoch je čoraz lacnejšia a s nástupom nových technológií sa dá predpokladať, že ešte klesne. Vzhľadom na to, že skvapalnený plyn má mnohonásobne menší objem, jeho preprava je od určitej vzdialenosti dokonca lacnejšia.

Z pôvodne regionálneho trhu sa obchod s plynom vďaka LNG a obrím tankerom vybavených modernými technológiami mení na skutočne globálny trh. Samozrejme, to sa nepáči Gazpromu, ktorý na európsky trh dodáva takmer polovicu plynu. Nejde iba o samotný zisk, ale aj o to, že Rusko stráca svoj geopolitický vplyv.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #bridlicový plyn #dodávky plynu