Marcový debakel

Čakajú nás predčasné voľby? Je to pravdepodobné. Takmer jedinou otázkou už len je, či nastanú hneď po tom, ako parlamentní hráči uznajú, že sú v bezvýchodiskovej situácii, alebo až po tom, ako si vyskúšajú nejaký ten dlhodobo neudržateľný vládny útvar.

07.03.2016 09:00
debata (23)

SaS a OĽaNO nechcú ísť so Smerom. Vládli by síce so SNS, lenže spoločnú vládu so SNS zasa vylučuje Most – Híd. Ak by mali zostať v platnosti všetky podmienky, s ktorými prišli lídri strán ráno po voľbách, potom chýbal už len ten jediný logický a záverečný výrok: keďže za tejto situácie je vylúčený vznik udržateľného a demokratického útvaru, ktorý by mal v Národnej rade väčšinu, ide sa do predčasných volieb. Práve tento výrok však nikto z politikov v nedeľu ráno nevyriekol.

V roku 2012 bol Smer pre niektorých protestnou voľbou proti systému, ktorým vtedy bola rozvalená vláda pravice. Tentoraz bol týmto systémom Smer.

Pochopiteľne, zodpovedné je najprv rokovať a aspoň sa o niečo pokúsiť. Nuž ale potom by bolo práve tak zodpovedné nevyhlasovať také rokovania už vopred de facto za zbytočné. Na to, aby zbytočné neboli, by musel niektorý z lídrov najprv stiahnuť späť svoje podmienky. Kto teraz zariskuje, že ho vyhlásia za oportunistu?

Iba ak by v demokratickom tábore prevládol pocit, že teraz ide o vyššie záujmy, dala by sa azda zostaviť aspoň vláda s minimalistickým programom, ktorej úlohou by bolo vydržať, dokiaľ budeme predsedať Rade EÚ a dovtedy, keď už predčasné voľby nebudú hroziť totálnym zopakovaním marcového debakla. Alebo ešte niečím horším.

Samozrejme, kampaň v predčasných voľbách by sa tak či onak musela podstatne líšiť od tej, ktorú sme videli pred týmito voľbami. Namiesto boja s fiktívnymi nebezpečenstvami, naľavo či napravo, by museli politici podstúpiť otvorený politický boj s nebezpečenstvom reálnym.

Kampaň Smeru bola úplne zlá. Je zrejmé, že Kotleba pritiahol aj časť bývalých voličov Smeru. Napokon, v roku 2012 bol Smer pre niektorých protestnou voľbou proti „systému“, ktorým vtedy bola čerstvo rozvalená vláda pravice. Tentoraz bol „systémom“ Smer a takzvané protestné hlasy mierili inam. Žiaľ, aj k fašistom.

Lenže Kotlebu ani zďaleka nevyrobila len tá hlúpa kampaň vládnej strany proti utečencom. Kampaň Smeru tiež sotva vyrobila nového lídra pravice z človeka, ktorého nemecké médiá, kam chodí rád poúčať o európskych problémoch, posielajú rovno do košiara tamojšej xenofóbnej AfD. Ani nesplodila novú parlamentnú „stranu“, ktorej šéf dlhodobo šíri na internete tie najhanebnejšie protiutečenecké lži a podvrhy.

Smer má dnes na hlave toľko masla, že by ho mohol vyvážať do zahraničia. Ani agenti náboženského extrému sa však do parlamentu nedostali na jeho kandidátke. Tých tam poslali mnohí z tých voličov, ktorí sa v noci vytešovali spoločne s novým lídrom pravice: s takzvaným liberálom, čo sa už vidí na čele spoločnej vlády (aj) s rôznymi fanatikmi, ezoterikmi, podvodníkmi, „umiernenými nacionalistami“ a samozvanými križiakmi.

Dokiaľ si neprestaneme zamieňať analýzu a propagandu, nedopátrame sa pravdy o tom, čo sa so Slovenskom deje. A tie predčasné voľby, ktoré sa dnes zdajú byť takmer nevyhnutné, budú zaváňať rovnakým šokom, aký sme zažili v sobotu.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby #voľby 2016