Nestraš!

Výsledky exit pollov naznačujú to, čo anonymita hlasovacích lístkov nedokáže: koho tie-ktoré sociálne skupiny preferujú do parlamentu. Pokiaľ ide o najmladšie ročníky, čísla sú šokujúce.

07.03.2016 12:00
debata (40)

Spomedzi prvovoličov najviac, takmer 23 percent (!), pritiahla Ľudová strana Naše Slovensko. Vo vekovej kategórii 22 až 39 rokov to bolo 10,6 percenta. Po manuálne pracujúcich tvoria študenti najväčší zdrojom (14,3 %) hlasov pre Kotlebu.

Ten má jadro fanúšikov na strednom Slovensku a Spiši, no simulované voľby na stredných školách Bratislavského kraja ukázali, že táto fašizoidná strana dosahuje medzi žiakmi až 15,5-percentnú podporu.

Iste by si zaslúžilo hlbšiu analýzu, prečo časť mládeže priťahujú práve kotlebovci. Či je to vzdor proti súčasnému zriadeniu, radikálne kváziriešenia tzv. rómskej otázky, plamenné výzvy proti korupcii, ktoré však práve na úrade banskobystrickej župy nie sú napĺňané, alebo priame odkazy na Tisov režim kolaborujúci s nacistickým Nemeckom, vrátane jeho symboliky a hailovania Na stráž!

Kým Hitler hovoril o nástupe nového poriadku, Kotleba vo včerajšom vyhlásení píše o novej ére pre Slovensko…

V každom prípade takéto „volebné“ prejavy sympatie mladých ľudí sú alarmujúce. Zľahčovať ich príčiny poukazovaním na to, že Smer mal slabého župana v Banskej Bystrici, bolo veľkým omylom. Veď dnes už aj liberálnej pravici tečie do topánok. Neobviňujme z toho iba politikov.

Nepochybne poľavila aj výchova k hodnotám demokracie a protifašistického odboja. Ak sa niekomu pred rokmi prejedli sovietske filmy o krutostiach nacizmu, nech školákom premietne rovnako presvedčivé americké. Alebo nech ich vezme do Auschwitzu či Mauthausenu. Tu totiž vôbec nejde iba o históriu.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #voľby 2016