Fackovací panák

Predbežná dohoda medzi Bruselom a Ankarou na riešení utečeneckej krízy je jasná: Nelegálny migrant, ktorý vstúpi na územie schengenského priestoru, bude vrátený späť do Turecka a namiesto neho EÚ prostredníctvom leteckého mosta prijme sýrskeho žiadateľa o azyl priamo z Turecka.

08.03.2016 22:00
debata (2)

Pašeráci ľudí tak prídu o svoj špinavý biznis, zabráni sa humanitárnej katastrofe v Egejskom mori a stopne sa nekontrolovaný tok migrantov cez západný Balkán.

Je pochopiteľné, že po mesiacoch, keď predstavitelia EÚ neboli schopní priniesť účinné riešenie, zavládla na starom kontinente, predovšetkým v Nemecku, kde budú v nedeľu krajinské voľby, všeobecná spokojnosť.

Stupňujúce sa požiadavky Turecka by však toto nadšenie mali tlmiť. Slovami premiéra Fica – na summite „lietali miliardy ako kačice na trhu“. Kým na jeseň sa hovorilo o troch miliardách eur, teraz žiadajú Turci zvýšenie o ďalšie tri miliardy. A čo bude v lete, keď migračný tok znovu zosilnie, si každý ľahko domyslí…

V situácii, keď v Turecku stále dochádza k porušovaniu ľudských práv a v krajine je ohrozovaná sloboda tlače, vyznieva volanie po urýchlení vízového procesu a zrýchlení vstupných rozhovorov ako zlý žart.

Navyše readmisná dohoda medzi EÚ a Tureckom doteraz vôbec nefungovala, preto je otázne, či odrazu fungovať bude. Možno sa iba nádejať, že finančná injekcia zapôsobí motivačne.

Je zrejmé, že Turecko hrá v zastavení migračnej krízy kľúčovú úlohu. EÚ by však mala dať jasne najavo, kde sa končí ochota robiť ústupky, lebo napokon stratí svoju tvár a stane sa z nej „fackovací panák“.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Turecko #ľudské práva #utečenci #prístupové rokovania #sloboda tlače