Korupcia systému

Najbežnejším výkladom slova korupcia je úplatkárstvo. Korupčná politika je podľa tohto výkladu taká, v ktorej politici berú úplatky a svojou politikou vytvárajú podmienky na to, aby mohli úplatky brať i naďalej. To však nie je jediný význam slova korupcia.

10.03.2016 22:00
debata (20)

Korupcia v širšom chápaní znamená rozklad. Úplatkárstvo je, pravdaže, jedným z príznakov takého rozkladu, zďaleka nie však jediným.

Že dokumenty a fotografie ukazujúce Borisa Kollára v jednom šíku so známymi menami slovenského podsvetia rozosiela médiám niekto, kto nechce, aby "vznikla stredopravá vláda“? Na to vezmite jed, že áno. Pre záhadného anonyma začal byť Kollár zaujímavý nielenže až po voľbách, keď sa dostal do parlamentu, ale tiež až potom, ako sa vyslovil, že jeho prioritou je práve vláda pravice.

No a teraz, keď sme takto slávne "odhalili“ cui bono (žartujeme iba preto, lebo poniektorí politici a novinári túto triviálnu úvahu vážne predkladajú ako významný objav), mohli by sme sa vrátiť k veci?

Za Mussoliniho si talianska mafia ani nepípla. Problém však bol, že ani nikto iný.

Je pravda, že známosti s osobami spájanými s organizovaným zločinom alebo takými, ktorých verejná povesť nestojí za fajku dymu, ešte nič nedokazujú. Podobne ako svojho času známosť Richarda Sulíka s Mariánom Kočnerom. Ide však aj o to, ako sa k nim kto postaví. Záruka typu "ale veď nebol na mafiánskych zoznamoch“ môže azda stačiť bulváru a dramaturgom Smotánky. Fakt, že sa s ňou s takou ľahkosťou uspokoja politici, ktorí chcú prebrať zodpovednosť za štát, je ukážkou rozsahu korupcie slovenského politického systému.

Ďalšou ukážkou je to, ako rýchlo sa odrazu vžilo, že jediným problémom spojenectva so SNS je vlastne Béla Bugár. Nie história strany, ktorá stála pri všetkom, čo u nás zvyšovalo napätie medzi majoritou a menšinami, od čoho sa doteraz zreteľne neodkázala (dištancovanie sa od osobných excesov jedného alkoholika nie je to isté).

Nie učebnice dejepisu, ktorých ozvenu cítiť aj vo výsledku týchto volieb. Nie nástenkové tendre. Nie ich súčasné postoje k ľudským právam či k Európe. Jediným problémom hodným pozornosti nových elít je, či predseda Mostu-Híd spácha politickú samovraždu v mene toho, aby nové elity zostavili vládu. Aspoň na chvíľu.

Rozklad Siete, ktorej predseda už nie je schopný urobiť jediný krok tak, aby ho potom nezapieral, a po prichytení sa nekrútil ako roztancovaný derviš, je už len ďalším príznakom do počtu. Doplnkom je i aliancia náboženských extrémistov, ktorá svojím spôsobom rozkladá celú scénu takmer naprieč.

Znechutenie z korupcie v tom najbežnejšom význame tohto slova bolo nepochybne veľkým motivačným činiteľom týchto volieb. Smer, ale aj "tradičné“ stredopravé strany so svojou históriou sa v tomto nemajú na koho vyhovárať. Náš politický systém je však v rozklade vo všetkých významoch.

A tí, čo sa v súčasnosti opíjajú rečičkami o "zničení oligarchie“? No iste, za takého Mussoliniho si napríklad talianska mafia ani nepípla. Problém však bol, že ani nikto iný. Na to nezabúdajme.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #politici #Boris Kollár #Benito Mussolini