Dve chyby koalície

Štvorkoalícia má za sebou hľadanie programových prienikov. Medzi ľavicovým Smerom a stranami, ktoré sa nazývajú pravicovými, sa našiel určitý kompromis s dvoma jasnými chybami. Ak sa niekto zamyslí nad daňovými licenciami, tak ich rušenie je nezmysel. Väčšina malých firiem je dlhodobo v strate a štát nemá toľko úradníkov, aby mohol pri každej firme preveriť účtovníctvo. Optimalizácia daní je stále národný šport a existujú spôsoby, ako je všetko navonok legálne.

21.03.2016 13:30
debata (7)

Vláda preto zaviedla poplatok 480 eur ročne pre malú firmu s tým, že ak sa firma dostane do zisku, licenciu si spätne môže odrátať z daňovej povinnosti. Mediálna aj politická obec najprv na chvíľku uznanlivo súhlasila. Potom sa však strhol tradičný ošiaľ – „lebo Smer“. Kritici nenechali na licenciách nitku suchú.

Ak sa niečo malo zmeniť, tak predĺžiť obdobie odpočítania licencie z daňovej povinnosti. Firma má štyri roky stratu, zaplatí licenciu 4 × 480 eur, čo je 1 920 eur. Piaty rok má po zisku platiť daň 2-tisíc eur, ale po odpočítaní zaplatených licencií uhradí len 80 eur. Štát má dane a podnikateľ o nič nepríde. Ak sa licencie zrušia, štát nedostane nič a bude to na úkor zamestnancov. Majiteľ firmy totiž platí často z príjmu len minimálne zdravotné odvody a zamestnanci odvádzajú polovicu príjmu štátu. Vďaka licenciám mal štát peniaze na znižovanie odvodovej záťaže pre zamestnanca.

Druhou chybou je pokles dane z príjmu právnických osôb z 22 na 21 percent. Čo sa tým získa? Veľké firmy pošlú zo ziskov viac peňazí do cudziny svojim akcionárom. To je všetko.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #SNS #Most-Híd #Smer #koalícia #Sieť