Kubánska dôvera

Diplomacia je dobrá vec. Je lepšie, keď sa ľudia rozprávajú, ako keď spolu bojujú. Niekedy je dobré diskutovať len preto, aby, takpovediac, reč nestála. Alebo, ako sa to hovorí diplomaticky, aby sa budovala dôvera.

22.03.2016 14:00
debata (11)

Americký prezident Barack Obama aj preto navštívil Kubu. Aby budoval dôveru. Naposledy bol na Kube vládca Bieleho domu Calvin pred 88 rokmi. Mimochodom, vtedy mal Fidel Castro jeden a pol roka.

Vodca kubánskej revolúcie sa s Obamom nestretne. Diskusia s bývalým komunistickým diktátorom, ktorý roky nadával na amerického imperialistického diabla, by predsa už bola za hranicou aj diplomatického budovania dôvery.

Desaťročia amerického embarga nedokázali zmeniť kubánsky režim. Ukázali však, že pod vedením komunistických plánovačov kubánske hospodárstvo nemá šancu rozvíjať sa bez vonkajších impulzov. Tým, že Obama zmierňuje embargo, ponúka šancu na zmenu.

Obama však musí pochopiť, že Kuba má pred sebou dlhú cestu. Keď v roku 2012 navštívil Barmu, krajina prechádzala od vojenskej diktatúry k demokratickejším pomerom a ikona boja za slobodu Aun Schan Su Ťij už nesedela v domácom väzení.

Na Kube takýto vývoj zatiaľ skôr chýba. Svedčí o tom aj zatýkanie kritikov režimu v predvečer Obamovej návštevy. Americký prezident preto nesmie zabudnúť, že budovanie dôvery musí byť vzájomné. Aby z jeho návštevy nebolo len propagandistické potľapkávanie sa a príjemné prázdniny pre jeho dcéry.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôvera #rozhovor #Barack Obama #diplomacia #Fidel Castro