Hlavné mesto džihádistov

Brusel nie je iba srdce Európskej únie, je zároveň aj hlavným mestom džihádistov. S neslávne známou štvrťou Molenbeek súvisí viacero teroristických činov – počnúc vraždou návštevníkov Židovského múzea v máji 2014, pokračujúc vlaňajšou streľbou vo vlaku z Amsterdamu do Paríža a končiac novembrovou tragédiou v Paríži. Donedávna sa tu ukrýval aj strojca parížskych útokov Salah Abdeslam.

24.03.2016 12:00
debata (1)

To, že Molenbeek, známy vysokou nezamestnanosťou a kriminalitou, sa stal zároveň rajom islamistov, nie je žiadnou novinkou. Mnohé z mešít, ktoré sa tu nachádzajú, šíria radikálnu saláfistickú ideológiu islamu. Zo štvrte boli postupne vytlačené všetky nemoslimské prvky, až sa zmenila na geto, ktoré sa riadi vlastnými pravidlami. A v paralelnej spoločnosti sa prisťahovalci z Maroka a Turecka len ťažko môžu integrovať.

Namieste je preto otázka: Čo robili belgické bezpečnostné zložky v uplynulých rokoch, keď vedeli, čo sa v tejto štvrti deje? Ako je možné, že útočníci – bratia Khalid a Brahim El Bakraouiovci – hoci mali kriminálnu minulosť a polícia ich poznala už mnoho rokov, behali po slobode?

Príčin je viacero. Predovšetkým, Belgicko je rozdrobený štát s komplikovanou politickou štruktúrou. To sa odráža aj v rozdrobenosti a nízkej akcieschopnosti policajných zložiek. Ak nechcú, aby táto štvrť bola i naďalej liahňou islamských radikálov, tak to, čo roky zanedbávali, teraz budú musieť dohnať. Je to beh na veľmi dlhú trať, iná cesta však neexistuje.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #džihádisti #útoky v Bruseli