Politický faktor

Pre kvalitu podnikateľského prostredia je najdôležitejšia politická stabilita a vymožiteľnosť práva. Naopak, za hlavné bariéry sa považujú korupcia a administratívne prekážky.

31.03.2016 22:00
debata (2)

Z tohto hľadiska sú Slovensko spolu s Českom považované za premiantov strednej a východnej Európy. Navyše naše členstvo v eurozóne eliminuje možné kurzové straty, takže investori tu nachádzajú kvalitné podmienky na podnikanie.

Je tu však jedna novinka – po dlhom čase naberá na váhe politický faktor. Ak už mnohí zabudli, že kvôli mečiarizmu sme boli „čiernou dierou Európy“, tak západní investori, pohotovo reagujúci na akýkoľvek záchvev politickej nestability nám teraz pripomenuli, že prítomnosť extrémistov v parlamente vzbudzuje ich prirodzené obavy a história sa môže zopakovať.

Vystúpenie z EÚ a obnovenie slovenskej koruny sa síce momentálne javia ako číra utópia, lenže i vstup kotlebovcov do parlamentu sa pred pár mesiacmi javil ako čisté sci-fi… Aké dosahy by mal tento krok na našu ekonomiku – jednu z najotvorenejších na svete – si každý domyslí.

Ako sa nedávno vyjadril Karl Sevelda – šéf banky Raiffeisen International – voľby v našom regióne vzbudzovali vždy obavy, lebo priniesli buď nové bankové odvody, alebo vynútený kurz pre úvery v zahraničnej mene (pozri Maďarsko).

To, že citlivé seizmografy západných biznismenov zaregistrovali prvý otras aj u nás, je žiaľ len potvrdením dlhodobého negatívneho trendu v tomto regióne.

Mladí ľudia, ktorí volili Kotlebu, si možno nepamätajú na mečiarizmus a makroekonomické problémy sú im na hony vzdialené. Jedno však iste pochopia: Ak by si zobrali hypotéky vo švajčiarskych frankoch a koruna by sa výrazne oslabila (ako sa to stalo s forintom), tak by sa ich splátka za hypotéku zvýšila možno až o polovicu. Našťastie sme v eurozóne, takže nám nič také nehrozí.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Marian Kotleba #stabilita #mečiarizmus #vymožiteľnosť práva #administratíva